Å høste mat!

Flux Forlag 4.august 2017 ~ Legg igjen en kommentar

Fellesferien er over, og også vi i Flux er tilbake på kontoret, klar for et nytt halvår med spennende, tankevekkende bøker. Vi gleder oss til å dele dem med dere!

Dagens blogginnlegg handler om høsten som nå såvidt har begynt, med alle sine gleder og naturopplevelser. I den anledning vil vi også oppfordre dere alle til å ta en tur ut i naturen. Om du har tilgang på en skogflekk i rimelig nærhet, eller om du vil bruke en av sommerens aller siste helger på å dra på hytta, kan det godt være at du finner fine skatter der ute. Blåbær, rognebær og sopp begynner å bli klare for høsting, safting og sylting nå, samtidig som det fortsatt finnes urter og planter du kan høste til å lage mat, medisin eller te av. Visste du for eksempel at om du høster og tørker blomster av mjødurt, så får du et fint pulver med svak vaniljesmak du kan bruke utover vinteren i for eksempel kakao eller riskrem? Bare pass på at du sanker med omhu, og at du lar noe stå igjen til bier, dyr og videre vekst!

Du får dessuten med deg en god dose med naturlig bevegelse på kjøpet om du velger å høste maten din selv, noe som også bringer deg helsefordeler. Katy Bowman skriver litt om dette i boken som nettopp heter Naturlig bevegelse:

 

Ute i naturen er mat og bevegelse organisk forbundet. Hvor godt du spiser avhenger av din evne til å få tak i og tilberede maten din. Ved å være direkte involvert i hvert trinn livet gjennom, opprettholder du ferdighetene og fysikken som kreves for at du fortsatt skal kunne dyrke, sanke og bearbeide din egen mat.

Naturlig bevegelse har blitt sexy. Løping, takling, sprinting, klatring, krabbing, hopping og koreograferte atletiske prestasjoner er på fremmarsj. Det er forståelig: Alle ønsker å oppføre seg slik de tror tradisjonelle jegere gjorde/gjør. Samfunnet vårt liker å trekke “det beste” ut av noe (hvor “det beste” er basert på vår kulturelle forutsetning og stort sett betyr “det kuleste”) og deretter forbruke et tonn av det. Vi spiser muskelen fra et dyr uten tanke for det vi oppfatter som de mindreverdige delene: hodet, hovene, skinnet og organene. Likeledes forkaster vi de mindre edle bevegelsene som må utføres for å spise. Gravingen etter rotknoller, knusingen av eikenøtter, plukkingen av bær, klatringen og balanseringen i trærne for å sanke nøtter og frukt, kilometer på kilometer med sakte gange sammen med folk i alle aldre, hyppig bøy og strekk og sitting på huk for å samle mat som etterpå fraktes videre, kilometer på kilometer.

Det er ironisk at vi har blitt så ubevisste på eller foraktfulle overfor sanke- og bearbeidelsesbevegelser all den tid det er nettopp disse mer subtile matrelaterte bevegelsene som gjorde det mulig for kroppen å utføre de fantastiske jegerbevegelsene vi beundrer så høyt. Bevegelsene vi i dag undervuderer, var alltid en del av miljøet de tradisjonelle, fantastiske prestasjonene utspant seg i.

 

Dette er virkelig noe å tenke på der man står med bakenden i været i blåbærtua og kanskje føler seg litt mindre edel! Du kan lese mer om Katys tanker om bevegelse og sanking i boken Naturlig bevegelse. Du finner den i nettbutikken vår og hos bokhandlere rundt i landet. Om de ikke har den inne, kan du gjerne be dem om å bestille den inn. Vi tror nemlig at mange vil ha glede av den!

Om du har oppskrifter eller andre tips til hvordan man kan lage sin egen, naturlige mat, kan du gjerne legge dem igjen i kommentarfeltet under. Vi blir alltid glade for inspirasjon!

 

Oversatt til norsk av Merete Franz.

 

Kanskje du også vil lese:

Stabler du livet ditt sånn at du har tid til å bevege deg?

Vanlige treningsøvelser er som ferdigmat

Kosthold som helbreder

Vandringens fornøyelse

Store problemer krever små løsninger

0 Tanker om “Å høste mat!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *