Alt vi kan være takknemlige for

Flux Forlag 22.september 2017 ~ Legg igjen en kommentar

I dag er det høstjevndøgn.

Naturen har i de siste ukene vært full av matsopp, bær, frukt og grønnsaker av forskjellige sorter. Helt gratis, helt uten å måtte bevise din rett og din verdi, har du kunnet plukke, safte, sylte og fryse mat som har blitt gitt deg. Bak oss har vi også en lang og slitsom valgkamp, som kanskje har vært en av de vanskeligste på mange år. Kreftene har stått i spenn mot hverandre, alle ser ut til å ha vært mest opptatt av å fokusere på hva alle andre har gjort galt, og det har vært umulig å forutsi resultatet. Dette har gitt mye usikkerhet hos mange.

I dag er derfor et godt tidspunkt å trekke pusten dypt, la skuldrene senke seg, komme seg ut av sitt eget hode, og se på hva den faktiske virkeligheten består av. Vi har mye å være takknemlige for her i landet. Vi har ingen store orkaner som truer med å utslette hele landsdeler. Vi har ingen krig vi trenger å flykte fra. Og selv om mange av oss har dårlig råd i forhold til de rikeste som ser ut til å kunne fly hvor de vil når de vil uten å tenke på konsekvenser, har vi frihet. Frihet til å kunne tro på hva vi vil. Frihet til å kunne uttale oss politisk, selv om vi skulle være uenige med de styrende maktene. Frihet til å stemme, og frihet til å la stemmen bli telt med og hørt. Vi har sågar frihet til å kunne forandre hele det politiske spillet, om vi vil.

Dette høres kanskje ut som tomme ord i en festtale uten mening. Vi har hørt det så mange ganger før. Vi ser ikke vannet vi svømmer i. Men vi kan ikke ta det for gitt. 

I dag vil vi derfor oppmuntre deg til å se deg om i livet ditt, og reflektere over alt det du kan være takknemlig for. Dernest vil vi oppmuntre deg til å holde fast i disse gode tingene, og sende kjærlige, gode tanker til dem.

Om du også vil utvide perspektivet til å gjelde andres lykke, kan du for eksempel prøve denne lille øvelsen fra boken LOVE 2.0 av Barbara L. Fredrickson:

 

Finn et sted hvor du kan sitte uforstyrret. Plasser føttene flatt mot gulvet og tilpass sittestillingen til kroppen føles både våken og åpen. Strekk ryggraden ut som om den var en radioantenne. Åpne hjertet ditt som om det var en gave du tilbyr andre. Ta et par dype åndedrag, og rett oppmerksomheten mot pusten. Send deretter oppmerksomheten videre til hensikten med denne øvelsen. Ønsker du kanskje å lære å bli en bedre venn, eller redusere smålig misunnelse og istedet bli flinkere til å rose andres fremgang? Husk at det alltid er en overflod av positive hendelser – både små og store – i andre menneskers liv. av og til kreves det bare å våkne fra den selvopptatte dvalen og få øye på den.

Sørg gjennom hele øvelsen for at du fra tid til annen retter oppmerksomheten mot hjerteregionen. Ta den tiden du trenger for å legge merke til hvordan øvelsen påvirker kroppen og ansiktet ditt. Som alltid er de kroppslige følelsene du skaper, viktigere enn det du sier.

Nå kan du kalle frem et bilde av en du vet har opplevd noe positivt. Det kan være en stor eller liten hendelse. Kanskje har personen opplevd familieforøkelse? Eller kanskje hun eller han har fått lønnspålegg eller hatt suksess i jobbsammenheng? Eller kanskje personen simpelthen føler seg frisk og sterk, og opplever en viss flyt i hverdagen? Uavhengig av omstendighetene skal du la bevisstheten sakte ta innover seg omfanget av medgangen i denne personens liv. Tenk deretter over hvordan alle mennesker i hele verden lengter etter å være lykkelige, og at dette ønsket – nøyaktig i dette øyeblikk – oppfylles. Mot dette bakteppet sier du fra hjertet det følgende klassiske meditative utsagnet, eller din egen versjon av det:

Måtte lykken og fremgangen fortsette for deg.

Gjenta denne eldgamle lykkeønskningen gang etter gang. for hvert nytt pust. La utsagnet fylle hjertet og mykne ansiktet. Forestill deg at du støtter personen, at du feirer hans eller hennes fremgang, og dermed hjelper ham eller henne å nyte lykken litt lenger.

Etter som du blir mer trygg på øvelsen, kan du prøve ut nye måter å utvide hjertets kapasitet på. Slipp til flere mennesker, både folk du kjenner godt og personer du ikke kjenner i det hele tatt. Husk at du ikke er ute etter å få lykken til å vare evig. Det er ikke mulig. Alt er forgjengelig, og det kommer ikke noe godt ut av å forvente noe annet. Målsetningen din er istedet å påvirke ditt eget hjerte slik at du setter mer pris på andres lykke når du ser den. Å åpne deg for dem, slik at du mer helhjertet kan feire fremgangen deres sammen med dem.

 

Boken LOVE 2.0 av Barbara L. Fredrickson kan du kjøpe i Flux’ nettbutikk.

Oversatt til norsk av Odd Eirik Ness.

 

Flux ønsker deg et godt høstjevndøgn!

 

Kanskje du også vil lese:

Du kan skape kjærlighet

Hvert øyeblikk av kjærlighet teller

Hva gjør du når du ikke kan gjøre noe som helst?

Slik får vi kontakt med våre milde hjerter

Er verden i ferd med å falle fra hverandre?

0 Tanker om “Alt vi kan være takknemlige for

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *