Arne Næss: Rikt liv, enkle midler!

Flux Forlag 1.desember 2016 ~ Legg igjen en kommentar

Det er snart jul, og det dukes for den mest vidunderlige tiden av året, om vi skal tro sangene. Lange kvelder vil tilbringes sammen med familie og venner, verden stopper opp for en liten stund, og vi får muligheten til å la freden senke seg over oss – både i form av en pause fra det daglige livet og gjennom stille refleksjon. For mange er det likevel sånn at juletiden har mistet sin magi. Den har blitt borte i julestress, matlaging, husvask, organisering av selskaper og logistikk. Men kanskje vi kan roe oss ned igjen, og prøve å finne tilbake til julefreden? Kanskje kan vi til og med tilegne oss en livsstil som lar oss beholde roen og gleden gjennom resten av året også?

I dag deler vi utdrag fra boken Livsviktig: Arne Næss og dialogen, hvor han og Flux’ Henrik B. Tschudi blant annet reflekterer over Næss’ læresetning “Rikt liv, enkle midler!”.

 

Arne Næss har utfordret mange med setningen: Rikt liv, enkle midler! Ikke uten grunn. Vi er blitt fort rike i Norge. Farlig fort. I løpet av noen korte tiår er nasjonen kastet ut i en materiell rikdom uten sidestykke. Og særlig enkelt lever vi ikke. Men opplever vi egentlig livet som rikt? Hvor dypt stikker de fornemmelser vi måtte ha av Det gode liv? Er det først og fremst en hunger etter stadig mer? Har vi etisk og kulturell ryggrad til å ikke forspise oss? For ikke å snakke om å tyne livet av den kloden som bærer oss!

I en samtale med Arne Næss kastet vi ut tanken om en folkebevegelse for et rikere liv. Uten å snuble i dette med “enkle midler”. Hvordan kunne vi sette oss selv og andre på sporet av et rikt liv uten straks å vekke en negativ følelse av å måtte gi avkall på noe vi oppfatter som virkelige goder? Hvordan skal vi klare å overbevise oss selv om at vi faktisk kan ha det godt – gjerne bedre – med et enkelt materielt forbruk? Vi presenterte Arne Næss for 10 punkter, som vi også kan teste på oss selv.

 

1. Den gode følelsen

Kjenn etter hva du faktisk føler. Har du med deg i livet en fond av gode, basale følelser (som undring, sinnsro, skjønnhet, glede)? Hvor finner du egentlig tilgangen på disse følelsene?

Arne Næss: Jeg kjenner følelsene som refleksjon av opplevelsen. Jeg får en impuls eller tanke som kanskje er borti veggene, som ikke har noe med saken å gjøre, men det kan være kolossalt hva jeg opplever. Det kjennes som en følelse av uendelighet, av noe uendelig som åpner seg. Et nytt bilde, en ny innsikt, en ny forståelse. Du blir begeistret, du kan snakke flytende i en halv time om det du opplever.

2. Beslutninger

Trekker beslutningen i retning av de gode følelsene?

Arne Næss: Førsteinntrykkene rundt situasjonen er spontane, de er der kanskje bare en brøkdel av et sekund. La dem slippe til. La dem dreie i sin egen retning – før alt du har vennet deg til å tenke kommer og legger seg imellom.

3. Fremtidsplaner

Still spørsmål ved fremtidsplanene dine (reiser, jobber, anskaffelsesplaner). Styrker de en varig god følelse?

Arne Næss: Forventninger om fremtiden kan være et stengsel for et rikt liv. Foreldrene holder noe opp for barna, noe som skal skje til en annen tid, i fremtiden. Men opplevelsen skjer der hvor barnet er NU. Der må de oppmuntres. Ikke nedmuntres – med at det er først om en time eller om en uke at det skal skje noe morsomt.

4. Innkjøp

Still spørsmål ved hva du vil kjøpe. Kjenn på det. Ta deg god tid. Kjenn på det en gang til.

Arne Næss: Tålmodighet. Det haster ikke. Må du eie dette?

5. Verdier

Kjenn etter hva som virkelig har betydd noe og virkelig betyr noe for deg. Kan det stemme at mye av det beste i livet er gratis?

Arne Næss: Når hadde du det best? Var det på en badestrand i Syden? Var det i den flunkende nye sportsbilen? Hvor lenge varte det? Når jeg sitter ved vinduet på Tvergastein og ser en god del av Norge, kommer mine naturlige evner til rikdom frem. Etter hvert ser jeg mer og mer. Ser jeg på utsikten? Mmm… ja, i en viss forstand… men jeg ser så mye. Og det koster ingenting. Alle har den muligheten, uavhengig av hvor de er.

6. Intensitet

Rett oppmerksomheten inn i nærmiljøet, her og nå – inn til nærmeste kvadratmeter. Kan du øke intensiteten? Få en større dybde og rikdom i opplevelsen?

Arne Næss: Det er undringen som er drivkraften. Da ser du ting. Bitte små levende vesener. Eller vesener i såkalte døde ting – i en sten, en stubbe, i et dørhåndtak. En fireåring ser ting de voksne ikke ser, men det skal så lite til før det tråkkes på. Går du inn i naturen, er det ubegrenset hva du kan se. Du kan bare åpne den døren der. Kan du finne noen få kvadratmeter med uberørt natur? Så kan du bøye deg ned, helt ned. Se der! Det er ingenting. Ja men se! Det er ingenting. Så plutselig ser du!

7. Relasjoner

Flytt oppmerksomheten fra ting og personer til forhold og relasjoner. Kjenn på hva som foregår mellom deg og menneskene, mellom deg og tingene, mellom deg og omgivelsene.

Arne Næss: Mellom meg og denne gjenstanden. Mellom meg og dette mennesket. Hva gjør han nå? Hva er det hun gjør? Hun følger ikke helt med. Hva er det hun tenker på? Hva tenker du på? Jeg tenkte ikke på noe! Hva skal jeg tenke om det? Det er ikke sant! Du kommer i gang med å tenke. Hun tenker. Hva tenker hun på nå? Hva foregår mellom oss? Det går fortere enn når du snakker. Og det er rikere enn vi prøver å gjøre det til. Eller jeg ser to prikker eller flekker i gardinet bli til øyne, som så lener seg over til venstre og gir meg en følelse av hastighet og bevegelse, før de forsvinner. Se hvordan den store tykksaken i det gule mønsteret plager det lille grønne vesenet der i gardinet! Det kommer til meg, bang! og plutselig kommer en nese til syne. En form for utveksling, som bare fortsetter. Utrolig rikt. Og det går fort. Du tenker kanskje at inntrykkene er noe jeg skaper. Men jeg føler meg passiv og kan bare glede meg over alt jeg tar innover meg. Opplevelsen er en form for aktivitet. Men det er ikke noe jeg får til. Det er noe som er der.

8. Tyngdepunkt

Kjenn etter om du er ordentlig tilstede der du er. Med tyngdepunktet i deg selv.

Arne Næss: Her kan du snakke om å være deg selv nok – i den forstand at du har nok i deg til å gjøre opplevelsen helt din. Du må ha tillit til at du har fått sånne muligheter som menneske at det er nesten grenseløst hva du kan bli deg bevisst. Om du må lære deg til å bli ved det. Du faller i staver over noe – da er det ikke noe annet du egentlig skulle være oppmerksom på.

9. Sammenligning

Klarer du å betrakte livet ditt ut fra deg selv – uten å sammenligne med andre?

Arne Næss: Ditt beste utgangspunkt for fremtiden er å være tilstede i nåtiden, uansett situasjon, uansett hvor du er. Du er tilstede i mangfoldet og alt det rare som er der. Selv om det bare er du som ser det akkurat sånn. Du eier det på en måte og kan ikke miste det til andre.

10. Stillhet

Skaff deg stillhet. Hvordan kjennes det?

Arne Næss: Jeg er vant til stillhet. For andre kan det være nytt. Hva hvis noen putter meg inn i en fengelscelle, uten stimuli, slik det var før i tiden, og jeg må være der i ett år? Så vil jeg se etter noen merker eller noe småtteri på veggen som kan bli en rikdom. Jeg kan rette sansene mot hjørnene og gjøre dem levende. Jeg kan lukke øynene og se noe, jeg kan åpne øynene og lukke dem igjen og se noe annet. Jeg kan se mer og mer. Jeg kan gjøre steder jeg har vært levende og lage et stort mangfold av innvendige bilder. Jeg kan myse med øynene, knipe øynene sammen til en liten sprekk og få forskjellige striper av lys med utallige variasjoner. Plutselig er det glitrende punkter i et sterkt mørke. Fantastisk hva du ser – selv om du ser ingenting. Dette kan komme til gode hvis man får en sykdom og blir henvist til å se med øynene lukket. Et rikt liv er ikke avhengig av mange utvendige inntrykk. Det indre livet kan alltid komme til sin rett uavhengig av det ytre livet.

 

Du kan lese flere samtaler mellom Henrik B. Tschudi og Arne Næss i boken Livsviktig: Arne Næss og dialogen, som du nå finner på tilbud i nettbutikken vår. Og om du kommer på førjulssalget vårt lørdag 3. desember, og legger igjen navn og emailadresse, kan du være med i trekningen om en signert utgave av denne boken!

Hva tenker du om disse punktene? Er livet ditt allerede rikt, eller har du noe å hente på å finne tilbake til tyngdepunktet i deg selv og bli oppmerksom på de små tingene igjen? Del gjerne tanker og erfaringer i kommentarfeltet! 🙂

 

Kanskje du også vil lese:

Noe er helt gærent med de voksne!

Om menneskets utviklingspotensial

En økologisk bevissthet begynner med sansene dine

Alt er mulig

Dialog, Næss og deformerte reformer

0 Tanker om “Arne Næss: Rikt liv, enkle midler!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *