Du kan skape kjærlighet

Flux Forlag 21.juli 2016 ~ Legg igjen en kommentar

I vår kultur tenker vi ofte på kjærlighet som noe mystisk som kanskje bare oppstår av seg selv og som blir borte igjen like fort. Vi hungrer alle etter å motta kjærlighet og etter at verden skal bli et varmere sted, men har du tenkt over at kjærlighet er en følelse som du kan vekke i deg selv? Dette er et viktig skifte av fokus. Ikke bare betyr det at du selv kan skape kjærlighet innenfra, men det betyr også at du kan få den til å vokse slik at det blir mer av den, både i ditt liv og i andres. 

I boken LOVE 2.0 – kjærlighet i nytt lys tar Barbara Fredrickson oss med inn i kjærlighetens mysterium. Ikke i form av en overspirituell eller romantisk ferd, men som en innføring i hva forskningen sier om hva kjærlighet faktisk er på et biologisk nivå. I bokens andre halvdel gir hun oss øvelser i hvordan vi kan skape kjærlighet i oss selv, og dermed gi de gode følelsene mer fokus i hverdagen.

I dag gir vi deg et utdrag fra en av disse øvelsene. Sett deg godt til rette, sett gjerne på noe rolig musikk, og kjenn de gode følelsene vokse i deg. 🙂

 

Finn deg et stille sted der du kan sitte uforstyrret. Sitter du i en stol, sørg for at den nederste delen av ryggen din har god støtte, og strekk ut ryggraden. Len deg en smule ut fra stolryggen. Slapp av i skuldrene og dra dem ørlite bakover. I denne posisjonen utvider du brystkassen når du puster, slik at du skaper mer plass rundt hjertet. Plasser føttene dine flatt mot gulvet. La håndflatene hvile rolig mot lårene. Hvis du ikke sitter godt i denne stillingen, kan du justere til en annen posisjon som passer deg bedre. Det viktige er at du føler deg både våken og avslappet og at du utvider brystkassen.

Når du har funnet en stilling du liker, lukker du øynene. Synes du det blir rart å lukke øynene, kan du istedet fokusere på et punkt på gulvet foran deg, eller på et enkeltstående objekt.

Vend oppmerksomheten mot følelsene i hjertet. Pust til og fra hjertet. Legg merke til hvordan hvert åndedrag bringer ny energi til hjertet og pumper livgivende oksygen gjennom kroppen. Slapp av slik gjennom flere åndedrag. Nå, i dette stille øyeblikket, kan du se for deg noen som du allerede har varme, gode og omsorgsfulle tanker for. Det kan være ditt barn eller din ektefelle, eller kanskje et kjæledyr – noen som får deg til å smile bare ved å tenke på dem. La hans eller hennes smilende ansikt stige frem for ditt indre øye. Mens du holder hovedfokus på dette bildet, tenk litt på personens gode egenskaper. Din målsetting er å vekke til live naturlige varme og gode følelser ved å se for deg hvordan det føles å være nær denne personen. Når følelsene har slått rot og skapt ekte varme og godhet i deg, skal du gjenta en variant av Loving Kindness-meditasjonens tradisjonelle meditasjonsord inni deg. Her er de tradisjonelle uttrykkene:

Måtte denne personen (eller jeg, vi, han, hun, eller de) føle seg trygg.
Måtte denne personen føle seg lykkelig.
Måtte denne personen føle seg frisk.
Måtte denne personen leve et godt liv.

Ordene i seg selv er ikke like viktige som de følelsene de vekker i deg. Du kan omformulere dem slik at de når lengst mulig inn i hjertet ditt. Du kan for eksempel forsøke å utvide setningene litt, for å gå dypere inn i meningen bak hvert av ønskene:

Måtte de føle seg trygge og beskyttede, som et barn i mors armer.
Måtte de føle ro og lykke.
Måtte de føle seg sterke og friske.
Måtte de leve et godt liv.

Selv om det kan være fristende å forte seg gjennom øvelsene, forsøk å la være. Ta litt tid til ettertanke. Følg hjertets tempo. Ikke si mer enn én setning til deg selv for hvert inn- og utpust. Se for deg hvordan personen ville se ut dersom hvert av ønskene ble oppfylt. Hvordan ville personens ansikt eller kroppsspråk se ut? Hvilken energi ville blitt skapt? Bruk det korte mellomrommet mellom inn- og utpust til å kjenne at du har kontakt med hjertet og kroppen din. Legg merke til hvilke følelser som oppstår i deg. Mens du gjentar ordene om en spesiell person, kan du se for deg at dine gode ønsker beveger seg fra ditt hjerte og over til hans eller hennes hjerte, kanskje som en bølge eller en lysstråle.

Når du har repetert ordene for denne kjære personen i et par minutter, lar du bildet av ham eller henne rolig svinne hen, og fokuserer på de varme og gode følelsene i hjertet ditt. Så lar du følelsene stråle ut til en annen person som står deg nær. Se for deg denne personens ansikt og tenk på hans eller hennes gode egenskaper. Så gjentar du de klassiske LKM-øvelsene, eller dine egne omskrivninger av dem. Se for deg hvordan også denne personen ville se ut om hvert av ønskene dine hadde blitt oppfylt, og ta en pause mellom inn- og utpust for å legge merke til hvordan din egen kropp reagerer.

Fortsett øvelsen med å tenke på vennene dine og familien din, sammen i én gruppe. Ønsk dem alle vel. Neste skritt er å ønske velkommen alle dem du har kontakt med – selv perifere forbindelser, som servicearbeideren som tok telefonen forrige gang du ringte for å få hjelp med datamaskinen din. Bruk de meditative setningene du har lært, til å formidle din godhet så vidt og så bredt du bare kan.

Når du avslutter meditasjonen, kan du kort minne deg selv på at du nå kan fremkalle disse følelsene av godhet og varme når du måtte ønske det. Ved å sette av tid til øvelsen har du begynt å utvikle følelsene slik at du i fremtiden med letthet kan fremkalle dem og sende dem videre. Nå vil du også være bedre forberedt til å oppnå ekte kontakt med andre mennesker.

 

Hvis du vil ha flere tips til hvordan du kan vekke gode følelser, eller bare er nysgjerrig på hva kjærlighet egentlig er sett fra et vitenskapelig perspektiv, så finner du LOVE 2.0 – kjærlighet i nytt lys i nettbutikken vår.

 

~ Følg oss på Facebook ~

 

Kanskje du også vil lese:

Hva er kjærlighet?

Hvert øyeblikk av kjærlighet teller

10 ting du kanskje ikke visste om kjærlighet

Kunsten å bruke følelser – 17 samtaler fra hjertet

 

0 Tanker om “Du kan skape kjærlighet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *