Er du ditt ansvar bevisst?

Flux Forlag 18.august 2016 ~ Legg igjen en kommentar

Menneskeheten har havnet i en underlig situasjon. 
På den ene siden tror vi at vi er universets midtpunkt og at alt annet er skapt for å tilfredsstille oss, og på den andre siden tror vi at det vi gjør ikke har noen konsekvens eller betydning for noe uansett. Vi er bare her, tilfeldige i et meningsløst univers, på en jordklode som snurrer med eller uten oss så lenge den føler for det. Vi er planetens viktigste skapning. Men vi betyr ingen verdens ting.

Dette paradokset er et resultat av forskjellige strømninger fra filosofi, religion, vitenskap og kultur opp gjennom hundreårene. Menneskehetens plass i det store bildet har vært gjenstand for grubling og diskusjoner like lenge, og i nyere tid har også tanker om mennesket som skadedyr fått feste i oss – takket være miljøforkjempere som i dyp fortvilelse har gitt opp håpet om at folk til slutt vil begynne å høre etter og leve i harmoni med de naturlige betingelsene for liv på denne planeten.

Men spørsmålene forblir ubesvarte: Hvem er vi? HVA er vi? Og hvorfor er vi det? Og om vi en gang finner det ut – hva skal vi gjøre med det?

Det er en forvirrende tid å være menneske i. Vi er midt inne i en identitetskrise.

Altfor mange av oss, om aviskommentarer og sosiale medier er noe å dømme etter, ser ut til å bare sveve bevisstløst av sted, lullet inn i vitenskapens syn på det meningsløse universet. Hvis ingenting spiller noen rolle… så spiller det ingen rolle hva du gjør heller. Det spiller ingen rolle om du lar være å engasjere deg i de viktige tingene og heller bruker tiden din på såpeoperaer i alle sine former og fasonger. Det spiller ingen rolle hva du leser, hvem du støtter, hvilket parti du stemmer på eller hva du kjøper. I dette universet er du tilfeldig. I dette universet betyr du ingen verdens ting. 

Men i dag inviterer vi deg til et lite tankesprang:

For tenk om de andre strømningene hadde rett.

Tenk om du ER viktig. Satt til å forvalte noe, til å ta et ansvar.

Tenk om du bærer i deg en del av en skaperkraft, som alltid er virksom om du er bevisst det eller ikke.

Hva er det du skaper i livet ditt og i verden da? Og hvordan gjør du det? 

Er du ditt ansvar bevisst?

 

Om du vil la deg inspirere til videre tankesprang, så er denne ukens bokanbefaling Ansvaret, av Gary Lachman:

 

Vi har falt i søvn, omfavnet av Naturens armer, og vi drømmer at den begrensede, hemmelige verdenen av tid og rom og materie, vår hverdagslige velkjente verden, er den eneste virkelighet. Så lenge vi forblir hensunket i denne drømmeverdenen, er dette sannheten, den eneste virkeligheten. Og så lenge vi tilsynelatende – slik det fremstår og tolkes i drømmen – bare er ubetydelige, flyktige fnugg i et enormt ikke-menneskelig univers vi blir fortalt har eksistert i milliarder av år, så er det en absurd idé at vi på noen som helst måte skal være ansvarlige for dette universet.
Likevel er der enkelte øyeblikk hvor vi våkner fra drømmen: når et vagt minne om et annet liv og en annen verden flimrer i bevisstheten, når vi føler en slags erindring om hvem vi er og hvorfor vi er her, og når følelsen av et enormt mysterium kommer over oss og forstyrrer søvnen. For de fleste av oss er ikke disse øyeblikkene mer enn en forbigående og fremmed følelse som vi avskriver som merkelig og deretter glemmer, hvis vi i det hele tatt registrerer den. Men noen av oss lar oss forstyrre av disse øyeblikkene og den følelsen av uvirkelighet de kaster over den solide og uunngåelige verdenen vi støter mot hver dag, og vi uroes av den nagende følelsen av å ha glemt noe som disse opplevelsene ser ut til å fremkalle.

Du finner boken i Flux’ nettbutikk.

Vi vil gjerne høre hva du tenker, så du er alltid velkommen til å dele dine tanker i kommentarfeltet her eller på Facebook! 🙂

Vi benytter samtidig anledningen til å minne om at på onsdag 24. august er det sensommersalg i Fluxlokalene i Odinsgate 32, Oslo. Kom gjerne innom og gjør et kupp!

 

Kanskje du også vil lese:

Teori for en ny bevissthet

Vi trenger trening i å tenke fremtid

Den stille revolusjonen

Klimakrisen er en verdikrise

Slik så fremtiden ut for 40 år siden

Tanker om “Er du ditt ansvar bevisst?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Dette taler til meg, rett i hjertet. Innerst inne vet jeg at jeg er viktig, at måten jeg lever på , det jeg sier, gjør og forfekter. Det påvirker virkeligheten, som ringer i vann. Og det er min bevissthet som må være våken for at mitt avtrykk, mine ringer i vannet kan skape noe vakkert og godt.