Hva er meningen med livet?

Ingrid Jeanette Flåterud 14.mai 2018 ~ Legg igjen en kommentar

Hva er meningen med livet? Har du lurt på det noen gang?

Emily Esfahani Smith har forsket på nettopp mening, og hun har skrevet en bok for deg som lurer. Denne boken er nå oversatt til norsk, og her gir hun deg oppskriften på hvordan man selv kan skape mening fremfor å jakte på en lykkefølelse som aldri varer uansett.

Det er fire ting som skal til for å skape et meningsfylt liv, sier hun.

Bare fire ting.

Så enkelt, men av og til så vanskelig likevel.

Det første, og kanskje mest grunnleggende, er tilhørighet. Du må føle at du hører til sammen med noen, i et fellesskap som både støtter deg og begrenser deg. Som holder deg. Som kan gi deg både en slags form for identitet, og samtidig motstand nok til å forme deg selv. All statistikk viser at selvmordsraten går opp om man faller utenfor samfunnet. Og studenter som flytter hjemmefra, uten å ha et godt nettverk på det nye stedet, blir likeledes ofte ensomme – faktisk har Universitetet i Sørøst-Norge nå tatt grep, og innredet studentboligene sånn at man “må” møte folk istedenfor å isolere seg på rommet sitt.

På den positive siden, ser man også at nye fellesskap dannes, ofte i uventede former. Her i Norge har vi for eksempel stadig flere vikinggrupper, hvor man dyrker en felles interesse for det forhistoriske – også i form av sosiale normer og regler for oppførsel. For andre kan det være sport, kjæledyr eller leseglede som knytter en sammen med andre. Uansett er det viktig at man kan føle at man hører hjemme et sted, og at man kan være sammen med noen som er som en selv.

Den andre viktige tingen er, i følge Smith, det å ha et formål. Om du føler at du bidrar med noe, at du betyr noe for noen, så øker også følelsen av å leve et meningsfullt liv. Dette er hvorfor du som forelder med god samvittighet kan kreve at tenåringen din lager middagen, for eksempel. Det er ikke sikkert det vil resultere i en eksplosjon av lykkefølelse hos avkommet ditt der og da, men på sikt vil han likevel føle at han har gjort noe godt for andre. Hans innsats har betydd noe for flere enn ham selv. Han er viktig for at hverdagslivet skal fungere for alle sammen, og dette vil dermed gi ham en følelse av formål. 

Det samme gjelder deg. Om du kan komme hjem om ettermiddagen med en følelse av at du har gjort noe godt for noen, vil det også gi deg en følelse av at du er på denne planeten av en grunn og at du er en viktig del av noe. Om du derimot føler at du har brukt arbeidsdagen din på å gjøre fullstendig ubetydelige ting, vil det dra deg ned. Derfor er det viktig at du finner en måte å bidra positivt på, enten i form av nye arbeidsoppgaver, eller i form av andre givende prosjekter.

For det tredje, mener Smith, er det viktig at du forteller deg selv en positiv historie om livet ditt. Har du tjuvlyttet til dine egne tanker noen gang? Vet du egentlig hva det er du forteller deg selv om det som har skjedd? I dette livet vil bedritne ting skje av og til. Det er uunngåelig. Men hvis du klarer å finne en positiv ting i alt det triste, så kan du etterhvert begynne å bygge deg opp en ny fortelling – en fortelling som gir mening, eller en forsoningshistorie, som Smith kaller det. Du må skape deg en fortelling som lar deg finne fred, istedenfor å fortelle deg selv forurensningshistorier hvor alt bare er negativt.

Du har et viktig valg du må ta. Kan du finne de gode tingene? Kanskje fattigdommen du lever i akkurat nå, viser deg hvordan du kan leve mer bærekraftig, noe som igjen gjør deg til et bedre forbilde i en verden som virkelig trenger noen som viser vei? Eller kanskje sykdommen du fikk, ga deg den erfaringen du trenger for å hjelpe andre mer effektivt?

Det fjerde du trenger for å skape et meningfylt liv, er i følge Smith transcendens. Dette handler rett og slett om det å oppleve at du er en del av noe som er så uendelig mye større enn den hverdagen du til daglig oppholder deg i. Dette kan enten være verdslig, i form av for eksempel å bli bergtatt av en vakker stjernehimmel, eller det kan være i form av en spirituell opplevelse, for eksempel gjennom dyp meditasjon.

Om du får oppleve det som kalles “en høyere virkelighet”, vil du antagelig også oppleve at de tingene du trodde var viktige, ikke betyr noe som helst i den store sammenhengen. Alt det hverdagslige faller bort, om enn bare for et lite øyeblikk, og du opplever isteden en dyp og meningsfull fred. Vet du hvor du kan finne denne dype meningen i ditt eget liv? Kanskje du finner den i kirken. Kanskje du finner den i naturen, eller kanskje du finner den på yogamatten. Det viktigste er at du vet hvor du kan gå for å finne denne dype freden, og at du gjør det med jevne mellomrom.

Om du vil vite mer om disse fire meningsskapende tingene, anbefaler jeg at du leser Glem lykke, finn mening, av Emily Esfahani Smith. Her får du møte mennesker i helt forskjellige livssituasjoner, som alle har klart å skape mening i sitt eget liv. Du får også vite om viktig forskning som er gjort på feltet, i tillegg til inspirasjon til hvordan du selv kan skape mening både for deg selv og for andre som trenger det.

Og husk at siden både tilhørighet og formål er noe av det som skal til, så kan du være med å gi livet mening også for andre. Hvem kan du invitere på en god boksamtale denne uken, og hvem kan du be om hjelp til å gjøre noe betydningsfullt for deg? Husk også å fortelle dem hvor viktige de er!

0 Tanker om “Hva er meningen med livet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *