Slik blir du mer tålmodig

Flux Forlag 16.februar 2017 ~ Legg igjen en kommentar

Tålmodighet kan være en utfordring for noen og enhver. Men visste du at det går an å trene den opp? I dag deler vi et lite utdrag fra Pema Chödröns Om å praktisere fred i en krigersk verden:

 

Det sies at tålmodighet er den mest effektive motgiften mot aggresjon. Første gang jeg hørte dette utsagnet, fanget det min interesse umiddelbart. Hvis tålmodighet faktisk er motgiften mot aggresjon, tenkte jeg, må det være vel verdt et helhjertet forsøk. I denne prosessen lærte jeg å forstå hva tålmodighet er og hva det ikke er. Jeg vil dele det jeg kom frem til, og jeg oppfordrer deg til selv å finne ut hvordan tålmodighet kan mykne hjertene våre hver gang vi behandler hverandre dårlig.

Det viktigste jeg lærte, var sammenhengen mellom tålmodighet og lidelsens opphør. Jeg fant ut at tålmodighet har kraft i seg til å dempe sinne og smerten som alltid følger med. Når vi blir sinte – og det samme gjelder også for alle andre sterke følelser – vil vi aller helst finne en løsning på problemet. Vi blir rastløse, opprørte og urolige. Det gjør så vondt å være sint at vi ønsker å få en slutt på det. I slike øyeblikk har vi muligheten til å endre synet vårt på ubehaget og heller trene opp vår tålmodighet. For hva er det vi vanligvis gjør? Vi gjør akkurat det som vil få sinnet og smerten til å øke i omfang: Vi slår tilbake.

Når du kjenner deg som en kasse dynamitt som er i ferd med å eksplodere, så betyr tålmodighet bare at du må senke tempoet – ta en liten pause – i stedet for umiddelbart å følge det vanlige reaksjonsmønsteret ditt. Du lar være å handle, du slutter å snakke med deg selv, og så finner du det sårbare punktet i deg. Men samtidig er du fullstendig ærlig overfor deg selv om hva du føler. Du undertrykker ikke noe. Tålmodighet har ingenting med undertrykking å gjøre, men handler om å ha et fint, ærlig og redelig forhold til deg selv. Hvis du venter litt og ikke fortsetter å hisse deg opp, kan du erkjenne at du egentlig tørster etter hevn. Men selv med denne erkjennelsen, klarer du å romme det indre, smertefulle ubehaget og leve med sårbarheten. Ubehaget, frustrasjonen og sårbarheten er ikke en konkret tilstand, men det er likevel et vondt sted å være. Hold ut, vent litt, og vær tålmodig i din egen smerte og ubehaget det medfører. Dette betyr at du slapper av i den rastløse og opphetede energien, vel vitende om at dette er den eneste måten vi kan skape fred i verden på.

Etterhvert som vi blir vant med denne prosessen, oppdager vi noe veldig interessant: Det finnes ingen løsning for disse ubehagelige følelsene. Den løsningen som mennesker søker, baserer seg på en gigantisk misforståelse: Vi tror at alt kan gjøres forutsigbart og trygt. Men dette hviler på en grunnleggende uvitenhet om alle tings forgjengelighet. Når vi kjenner en kraftig energi velle opp i oss, har vi en tendens til å føle oss ekstremt ukomfortable helt til situasjonen løses på en trygg måte, enten i form av et «ja» eller et «nei», et «rett» eller et «galt». Vi lengter etter et fast holdepunkt.

Å lære seg å være tålmodig er en støttende og til og med magisk øvelse. Det er en metode for å legge fullstendig om på den grunnleggende menneskelige vane med å forsøke å løse ting ved å enten gå til høyre eller venstre, å gi situasjoner merkelappene «bra» eller «dårlig». Tålmodighet er døren som åpner opp for fryktløshet, som lar oss komme i kontakt med både kimen til krig og frøet til varig fred – og som lar oss velge hvilken av de to vi ønsker å dyrke.

Jeg har oppdaget at humor og lekenhet også er viktige sider ved tålmodighet. Det er en misforståelse å tenke på tålmodighet utelukkende som utholdenhet, som å «bite tennene sammen». Utholdenhet er en form for fortrengning eller et forsøk på å leve opp til andre menneskers mål for perfeksjon. Når du øver deg i tålmodighet, vil du i stedet se at det hjelper å være i stand til å le av dine egne feil. Tålmodighet kunne vært et synonym for mildhet og loving-kindness, eller kjærlig vennlighet som vi kanskje kan kalle det på norsk. Du kan utvikle din tålmodighet, loving-kindness og humoristiske sans, og anvende dem på dine egne begrensninger eller når du ikke klarer å leve opp til dine egne høye idealer. Noen formulerte en gang dette ordtaket: «Senk dine mål og vær fornøyd med det som er.» Det er et fint mantra for tålmodighet.

 

Teksten er et redigert utdrag fra Pema Chödröns bok Om å praktisere fred i en krigersk verden, som du finner i nettbutikken vår.

Oversatt til norsk av Odd Eirik Ness.

 

Kanskje du også vil lese:

Slik får vi kontakt med våre milde hjerter

En økologisk bevissthet begynner med sansene dine

Hva gjør du når du ikke kan gjøre noe som helst?

Hva er kjærlighet?

Slik lærer vi å avvise glede og nytelse

0 Tanker om “Slik blir du mer tålmodig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *