Sommer – «Jordbærstedet»

Flux Forlag 8.desember 2019 ~ Legg igjen en kommentar

I år har vi vært så heldige å få Flux-forfatter og Nationen kommentator Kari Gåsvatn til å skrive fire engasjerende og aktuelle tekster om de fire årstidene, som vil bli lagt ut hver søndag i advent. Tekstene er inspirert av Gåsvatns bok Geriljahagen.

Kari Gåsvatn (f. 1948) er oppvokst i Rindal og har vært journalist siden 1970. Hun startet som politisk journalist i Nationen i 1978, hvor hun etter hvert ble fast kommentator og i dag er spaltist.

«Jordbærstedet»

Sommer er overflod, mye av alt, på en gang. Jul og advent er også overflod. Mye av den overfloden er kjøpt for penger og ofte både overmett og tom. Sommerens overflod er stort sett gratis, dersom hagen, blomsterenga og vannet ikke er altfor langt unna. Det fineste jordbærstedet er i nærheten.

Blomstenes skjønnhet er ikke til for at vi skal ha noe fint å se på, men for å lokke insekter. Et intelligent samspill mellom insekter, landskap, vekster og småkryp i jorda, utviklet fra tidenes morgen, og videre i samarbeid med mennesker som hadde respekt for og lærte av naturen når de dyrket på en åker eller i en hage. I løpet av et sekund av evigheten er kloden kommet i ubalanse. Det er menneskeskapt, fordi vi har glemt samspillet. Insekter og andre medskapninger forsvinner. Vi breier oss og forbruker på måter som fyrer opp atmosfæren og tar livsrom fra mangfoldet.

I den tyske filmen «Gier» for noen år siden er grådighet forklaringen. Klimakrisa er resultat av at det aldri blir nok, at alle vil ha mer, og mer. Men hva trenger vi for et godt liv? Hvordan kan vi legge om, til en ny og varsom omgang med natur og ressurser, når våre hjerner er programmert for økonomi basert på rovdrift? Å tenke nytt kan være like krevende som det i sin tid var å akseptere at kloden er rund og ikke flat. Vi kan begynne i det små. Plante en rabarbra, så en akeleie, spørre noen om å få en liten rot av en daglilje, og plante den, i stedet for å fly til en fjern strand eller storby.

Deling av frø og planter er deling av overflod. Det blir mer dess mer vi deler. Matfatet for insekter blir større. Avfall blir næring for meitemark og mikrober, slik at de sørger for næring for planter. Naturens kretsløp. Vi må tenke mer kretsløp og gjenbruk. Regenerativt landbruk. Noen anbefaler julepresanger fra bruktbutikker, som motvekt mot glorete gavekataloger. Gavmildhet er det motsatte av grådighet.

0 Tanker om “Sommer – «Jordbærstedet»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *