En superlærers visdomsguide

25-06-2014

DuErIkkeUnik-omslagDavid McCullough Jr. trodde han snakket til en håndfull elever og foreldre da han holdt avgangstalen i i 2012. Uten at han visste det, ble talen filmet og lagt ut på YouTube. Der er den sett over 2 millioner ganger. Han ble nødt til å skrive ned sine råd og refleksjoner. Her får du en smakebit fra hans kommende bok på Flux.


Til Læreren

Er det alltid sammenfall mellom en elevs innsats og ferdigheter, og måten vi måler dette på?

Er streberen som alltid får gode karakterer nødvendigvis en fremragende elev? Hvordan skal vi definere fremragende? Eller, for den saks skyld, elev?

Hva med en elev som elsker klassen sin, ikke kan vente til skoledagen begynner, ikke kan få nok av undervisningen? En som opplever at livet hennes forbedres på grunn av den, som inspirerer andre med sin smittende entusiasme, men fortsatt ikke leverer toppresultater? Er hun en dårlig elev?


Til Forelderen

Gi et barn en oppgave å utføre – les en lang bok, ta kontroll over midtbanen, måk snø. Gi ham eller henne ros når de gjør en god jobb. Gi konstruktiv kritikk når de prøver, men ikke lykkes. Uttrykk skuffelse når de ikke prøver. Gjør dette igjen og igjen. Gi elevene store og små oppgaver, vanskelige og lette. Vær en klippe – om du går på akkord med malen du har lagt vil klippen snart forvitre.

Når elevene i et svakt øyeblikk sutrer, fortell dem hva Euklid sa til Ptolemaios: ”Det finnes ingen kongevei til geometri.” De vil lure på hva du mener. La dem lure. Aksepter utelukkende unnskyldninger av typen blødninger-over-det-hele-og-dødsblek. Ikke overdriv verken ris eller ros, ellers vil de tro det hele handler om å glede eller skuffe deg (og ikke om dem). Det er slik vi bygger ansvarsfølelse, dyktighet og selvtillit.


Til eleven

Skaff deg moralsk finstemthet som rettesnor for dine handlinger. Vis at du har ryggrad nok til å lytte nøye til den. Drøm stort. Jobb hardt. Tenk selv. Elsk alt du elsker, og alle du elsker, med hele ditt hjerte og all din kraft. Og vær så snill å gjøre det allerede i dag. Hver eneste av klokkens slag stjeler dyrebar tid med dine kjære. Og like sikkert som avgangsseremonier, er det at ting og mennesker opphører.

0 Tanker om “En superlærers visdomsguide

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *