Er vi i ferd med å bli Gud?

10-01-2017

Michael Shermer tror ikke på Gud. Men han tror fremtiden kan overgå våre mest magiske fantasier i dag.


Science fiction-forfatteren Arthur C. Clarke har tre berømte lover. Den tredje lyder: «Enhver tilstrekkelig avansert teknologi er umulig å skjelne fra magi.»

Som en liten hyllest til Arthur C. Clarke har jeg laget min egen Shermers siste lov: «Enhver tilstrekkelig avansert utenomjordisk intelligens (ETI) er umulig å skjelne fra Gud.»

Vitenskap og teknologi har forandret vår verden mer i løpet av det siste århundret enn den endret seg gjennom de foregående hundre århundrer. Moores lov om at datamaskiner dobler prosesskraften sin hver 12. måned er også gyldig for dusinvis av andre teknologier. Dersom Ray Kurzweil har rett i sin bok The Singularity is Near, vil verden forandre seg mer i løpet av det neste århundret enn den endret seg gjennom de forrige tusen århundrer.

Hvis vi ekstrapolerer disse utviklingslinjene noen tusen, hundretusener eller millioner av år – som ikke er mer enn et øyeblikk på en evolusjonær tidsskala – kommer vi frem til et realistisk anslag om hvor avansert en utenomjordisk intelligens vil være.

Når vi i dag kan tukle med gener, klone pattedyr og manipulere stamceller ved hjelp av vitenskap og teknologi som er utviklet bare gjennom de siste 50 år, tenk hva en utenomjordisk intelligens med 50 000 års forsprang i vitenskap og teknologi vil være i stand til. For en intelligens som er en million år mer avansert enn vår egen, kan det å skape planeter og stjerner være fullt mulig. Og hvis universer kan skapes ut av svarte hull som kollapser – som enkelte kosmologer tror er sannsynlig – er det ikke utenkelig at en tilstrekkelig avansert utenomjordisk intelligens kunne skape et univers ved å utløse kollaps i stjerner og svarte hull.

Hva ville vi kalle et intelligent vesen som var i stand til å skape liv, planeter, stjerner og til og med universer? Hvis vi kjente til vitenskapen og teknologien som lå bak skapelsen, ville vi kalle det utenomjordisk intelligens; hvis vi ikke kjente til den underliggende vitenskapen og teknologien, ville vi kalle det Gud.

Enten eksisterer denne Gud allerede, eller så er vi selv i ferd med å bli denne Gud. Uansett, bare tanken er nok til å gjøre en svimmel. Ønsker du å fylles med ærefrykt av noe som kan ligne religiøse opplevelser, er det bare å se til vitenskapen.

Les mer om boken «Viten og uviten», som denne teksten er hentet fra. 

0 Tanker om “Er vi i ferd med å bli Gud?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *