Formålsparagrafen som hjelper familien

27-04-2018

Å formulere et formål er ikke bare noe organisasjoner har nytte av. Det kan også gjøre det lettere for familier å leve slik de egentlig vil. Katy Bowman forteller hva som skjedde da hennes familie tok utfordringen, fra boken «Naturlig bevegelse».

Jeg hørte en gang at alle organisasjoner, enten det er et selskap, en ideell forening eller en familie, burde ha en formålsparagraf. Og når du skal ta en beslutning, bør du evaluere denne beslutningen opp mot formålsparagrafen for å sikre at organisasjonen din er trofast mot sitt idégrunnlag. Som tilhenger av et balansert forhold mellom kropp og sinn, falt jeg pladask for tanken. En ekstern metode som kontrollerte om min atferd matchet intensjonene mine, hørtes ut som en måte å gjøre livet enklere på. Og det var det faktisk.

Det første du gjør, er å finne fram et papirark og lage en liste med nøkkelord som oppsummerer deg, eller i det minste de tingene du er mest interessert i. I denne prosessen må du grave dypt for å finne frem til hvilke kjerneverdier du har – ikke dem du tror at andre mener du bør ha, eller dem du selv mener at du bør ha.

Mine (og min families) nøkkelord var natur, styrke, næring, rent, bærekraftig, tjeneste, fellesskap, formålstjenlighet, moro, latter, eksperimentering, oppdagelse, lek, utfordring, undring. Etterpå spesifiserte vi i hva det var ved hvert av disse ordene som tiltalte oss. For eksempel er naturen fantastisk, men jeg synes ikke at det å se på den er like stimulerende som det å bevege seg i den. Så vi utvidet hvert ord til et setningsfragment: bevegelse i naturen, bli stadig sterkere, stå til andres tjeneste … du skjønner poenget.

Så begynte vi å stable fragmentene for å se om det fantes noen overlappinger mellom dem. Vi ønsker å eksperimentere med hvordan det å bevege seg i naturen endrer hvordan vi blir sterkere. Vi ønsker å stå til tjeneste for andre og skape et fellesskap ved å ta med oss andre på eksperimentet hvor vi skal bli sterkere mens vi beveger oss i naturen, mens vi reduserer forbruket vårt og får latterkrampe når vi faller og lærer hvordan vi unngår det neste gang.

Jeg kommer ikke til å vise frem den ferdig utformede formålsparagrafen til familien min her, siden den er en liten skatt som bare er ment for våre øyne. Men vi fortsatte prosessen med å stable til vi satt igjen med en erklæring som virkelig satte ord på vårt formål som familie.

Da jeg sammenlignet den regelmessige date-aktiviteten vår med formålsparagrafen, oppdaget jeg at alenetiden jeg og mannen min hadde satt av for oss som par, vanligvis gikk med til ting som ikke var så viktige for oss. Selv om det var veldig fint å gå på kino eller ut for å spise, var det ikke egentlig «oss». Så vi fant opp «fottur-daten». Da vi skjønte at det å gå ut på en stilig restaurant eller å ta en natt på byen ikke var viktig for forholdet vårt, falt alt det andre på plass av seg selv.

Date-fotturene gir oss noen uavbrutte timer sammen i dagslys – og for å være ærlig, det er da vi begge viser oss fra vår beste side. Og nevnte jeg at det er mye enklere å finne noen som kan passe barna på dagtid? Vi fikk det bedre alle sammen etter at vi skiftet fra stevnemøter på kveldstid til fotturer på dagtid. Mannen min og jeg har fått ny energi og føler oss styrket – bedre næret – av date-tiden vi tilbringer sammen.

Formålsparagrafen din vil antakelig kreve at du kommer deg på føttene, tilbringer mer tid utendørs og tar beina fatt. Min formålsparagraf hjelper meg å holde min personlige trang til stillesitting i sjakk.

En formålsparagraf kommer ikke til å redusere arbeidet du må gjøre. Livet handler alltid om arbeid, enten på den ene eller andre måten. Faktisk kan du komme til å oppdage at du ved å følge en personlig formålsparagraf begynner å jobbe enda hardere – bare i den retningen du har bestemt at du vil gå.

Les mer om boken «Naturlig bevegelse» av Katy Bowman, som teksten er hentet fra.

0 Tanker om “Formålsparagrafen som hjelper familien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *