Brian Goodwin – en inspirator

09-10-2009

Brian Goodwin døde den 15. juli 2009. Han var ved flere anledninger bidragsyter til Flux livsfilosofisk magasin og en viktig inspirator.

Professor Brian Goodwin var en viktig grunnlegger av den teoretiske biologi – en gren av biologien som bruker metoder fra matematikk og fysikk for å forstå biologiske prosesser. De senere årene av sitt liv ble han frontfigur for etablering av en utvidet vitenskap, som inkluderer kvalitet, kreativitet og følelser. Goodwins hengivenhet til helhetlig teori og praksis fikk ham til å mene at kunst og vitenskap bør slås sammen.

Goodwin ble født i Montreal, Canada, og hadde noe indiansk avstamning. Han fikk sin doktorgrad ved universitetet i Edinburgh, der han forsket i embryologi under biologen Conrad Waddington. Han underviste i matematikk ved Oxford University og senere ved Sussex University. I 1983 ble han professor ved Open University. Han var også en av grunnleggerne av Santa Fe Institute i New Mexico.

Da han ble pensjonert i 1992 arbeidet han videre ved Schumacher College i Devon. Han var lærer ved skolens ettårige Master of Holistic Science. Her skal studentene gjennom kvalitativ forskning bidra til utviking av en bærekraftig fremtid. Goodwin elsket å ta med studentene ut i naturen for å studere med hele seg, gjennom det de så og følte. Dessuten var han en dyktig pianist, som ofte spilte stykker av sin yndlingskomponist Schubert for studentene.

Ble du nysgjerrig, anbefaler vi boken How the Leopard Changed its Spots (1994) av Brian Goodwin. Du kan også lese følgende artikler fra Flux livsfilosofisk magasin:

Flux nr 20 – Vitenskapen som kunst
Flux nr 9 – Fra Darwin til Goodwin

0 Tanker om “Brian Goodwin – en inspirator

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *