Hvert øyeblikk av kjærlighet teller

09-11-2015

Oppdag tegn på kjærlighet, og bli et sunnere og lykkeligere menneske. Det handler om mye mer enn en utvalgt person. 

BarbaraLove

En verdensomspennende undersøkelse ble publisert på valentinerdagen i 2012. Nesten halvparten av de enslige personene i undersøkelsen svarte at de lengtet etter å finne lykken hos den eneste ene personen å elske. Tallene varierte selvsagt fra land til land og kultur til kultur, men til sammen slår disse resultatene meg som en global mangel på fantasi og forestillingsevne. Å tenke på kjærlighet utelukkende som det romantiske forholdet du deler med én utvalgt person – som det ser ut til at de fleste mennesker gjør – innebærer enorme begrensninger på de fordeler som ligger og venter i små øyeblikk av positiv gjenklang. Sagt på en annen måte vil din definisjon av hva kjærlighet er bli til en selvoppfyllende profeti.

Var det kjærlighet jeg følte nettopp nå da jeg smilte til en fremmed som smilte til meg? Å bruke K-ordet til å beskrive denne type forbindelser gjør deg usikker. Kommer det virkelig noe godt ut av å kalle disse forbindelsene kjærlighet? Jeg mener altså at svaret er ja. Den vitenskapelige forståelsen av kjærlighet og fordelene den fører med seg, gir deg helt nye briller å se verden igjennom. Hverdagslig omgang med kollegaer og fremmede fremstår nå som muligheter – livgivende muligheter for kontakt, vekst, og bedring av både din egen og deres helsetilstand.

Små øyeblikk av kjærlighet skaper ustoppelige bølger i sosiale nettverk fordi alle som opplever positiv gjenklang, hjelpes til å vokse, og disse menneskene kan i neste omgang berøre og påvirke utallige andre mennesker. Å se på kjærlighet som noe annet enn langvarige forhold, er spesielt viktig nå som vi mennesker stadig oftere må flytte på oss, bort fra familie og venner. Å lære å elske i kortere øyeblikk og spre kjærligheten til en videre krets gir nytt håp til de ensomme og isolerte blant oss. Hvert lite øyeblikk av positiv gjenklang teller, og til sammen forandrer de livet ditt til det bedre. Du blir sunnere, lykkeligere, og bedre sosialt integrert. At du har mer av disse positive egenskapene tilgjengelig fører til at du opplever enda flere små øyeblikk av kjærlighet, noe som gir deg enda flere fordeler. Biologien viser at kroppen din bidrar til å utløse og holde i gang denne positive spiralen om du gir den sjansen.

Tegnene på kjærlighet, som for våre forfedre kan ha vært innlysende, kan i vår moderne samtid være så godt skjult at det er vanskelig å få øye på dem. Mens du går fra bilen til kontoret, mens du står i køen på handlesenteret eller når du sitter i et møte. Hvorfor ikke bytte ut de tilfeldige tankene med enkle, mentale øvelser som bidrar til å øke nivået av medfølelse i din omgang med andre?

Slik setter du i gang: Ta i ledige øyeblikk inn ansiktene og kroppsspråket til dem rundt deg. Det trenger ikke være de menneskene du faktisk snakker med. Tilfeldige forbipasserende fungerer utmerket. Du skal simpelthen observere dem med en kjærlig baktanke. Det kan være de som sitter ved siden av deg på toget eller bussen, i bilen eller på parkeringsplassen. I stedet for å være opptatt av dine egne tanker flytter du oppmerksomheten over på disse menneskene. Se for deg hvordan det – i større eller mindre grad – kan hende at de lider akkurat nå. Se etter små ikke-språklige tegn på hvordan de lider. Det kan være en grimase de skjærer, et senket øyelokk, et tungt hjertesukk eller en lunken holdning – ethvert tegn på at denne personen bærer en byrde på skuldrene eller i hjertet.

Observer lidelsen med hele kroppen din, ikke bare med øynene eller tankene. Legg merke til om du kan føle den byrden som personen bærer på. Alle mennesker lider, og på ett eller annet nivå vil du gjenkjenne i deg selv all slags lidelse du måtte observere hos andre. Reflekter over hva kilden er til denne delte lidelsen. Fra dette empatiske ståstedet kan du sende et ønske om at personen skal frigjøres fra smerte og lidelse. Prøv å si en eller flere av de følgende klassiske øvelsene inni deg mens du sender dine beste ønsker i retning den aktuelle personen: Måtte motgangen (vanskene, smerten) din blåse bort. Måtte du finne fred (styrke). Måtte dine byrder bli løftet fra skuldrene dine.

Prøv deg frem til du finner et utsagn eller to som virkelig treffer deg, som får hjertet ditt til å føles annerledes. Det handler om å åpne ditt eget hjerte slik at du legger merke til den smerten og de prøvelsene som andre uunngåelig går gjennom. Poenget er å endre ditt liv ved å gjøre hjertet ditt mykere, åpnere, og mer omtenksomt overfor hvert nytt menneske du møter, uavhengig av hvor mye eller lite kontakt du tidligere har hatt med personen. Å omdefinere kjærlighet til å bety de øyeblikk av positiv gjenklang som du kan dele med så godt som alle på din vei, åpner opp for helt spesielle muligheter. Tilgangen på kjærlighet er utømmelig. Det er opp til deg å forsyne deg.

Les mer om boken «Love 2.0.» av Barbara Fredrickson. 

0 Tanker om “Hvert øyeblikk av kjærlighet teller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *