Hvor får savanter evnene sine fra?

22-05-2018

De kan spille avansert musikk, eller finne lange primtall på et blunk – uten å ha lært det, og ofte med sterk utviklingshemming. Legen Larry Dossey vil tenke nytt om bevissthet for å forstå savantenes ferdigheter.Ordet savant er fransk og betyr «den lærde». Savanter besitter ofte kunnskap de umulig kan ha tilegnet seg ut fra erfaring eller lærdom, og som de ikke kan ha kommet frem til på egen hånd. Selv om savanter ofte er mentalt eller sosialt hemmet, er det mange av dem som har forbløffende kreative og intuitive evner av uklar opprinnelse på områder som matematikk, kunst eller musikk.

Psykologen Joseph Chilton Pearce utforsker savantsyndromet nøye i boken Evolution’s End: Claiming the Potential of Our Intelligence. Han konstaterer at «savanter er uskolerte og kan ikke skoleres, de er ulærde og kan ikke læres opp … få kan lese eller skrive … Likevel har hver enkelt tilsynelatende ubegrenset tilgang til et bestemt kunnskapsområde vi vet de ikke kan ha tilegnet seg …

Spør matematiske savanter hvordan de kommer frem til svarene sine, så vil de smile fornøyd fordi vi er imponert, men de er ute av stand til å fatte hva spørsmålet betyr … Svarene kommer til dem, men de er ikke bevisst på hvordan – de vet ikke hvordan de vet … De som spiller musikk etter noter, kan ikke lese noe som helst annet, men likevel viser de en fullkommen sansemotorisk reaksjon på noter …»

Og deri ligger mysteriets kjerne.

Leslie Lemke, en blind savant, er utviklingshemmet og lider av cerebral parese. Han er født med grønn stær, og legene ble nødt til å fjerne øynene hans. Moren hans ga ham fra seg, og sykepleieren May Lemke adopterte ham da han var seks måneder gammel. Han var 12 år før han lærte å stå, og 15 før han lærte å gå. Da han var 16, hørte May plutselig at han satt og spilte Tchaikovskys Pianokonsert nr. 1 midt på natten. Han hadde nylig hørt stykket spilt på TV.

Selv om han aldri hadde lært å spille piano, spilte han snart alle musikksjangre, fra ragtime til klassisk. Han komponerte musikk og kunne spille tusenvis av stykker feilfritt, selv når han bare hadde hørt dem én gang. Lemke ble en sensasjon, og han turnerte i USA, Skandinavia og Japan.

George og Charles er eneggede tvillinger og kjent som «kalendariske savanter». De er ikke i stand til å ta vare på seg selv og har bodd på institusjon siden de var sju år gamle. Hvis du spør dem hvilken dato påsken vil falle på 10 000 år frem i tid, gir de svaret umiddelbart – ikke bare på spørsmål om datoen for påsken, men også andre kalenderdata, som tidspunktene for tidevannet. Hvis du spør dem om datoen for en hendelse før 1752, da Europa gikk over fra den julianske til den gregorianske kalenderen, tilpasses svarene til dette skiftet.

De kan fortelle deg ukedagen for enhver dato du måtte velge 40 000 år inn i fremtiden eller tilbake i fortiden. Gir du dem fødselsdatoen din, kan de si deg hvilke torsdager bursdagen vil falle på. I tillegg til sine kalendariske evner liker de å utveksle 20-sifrede primtall, en evne som er uvanlig hos savanter. Til tross for de fantastiske evnene kan de ikke legge sammen helt enkle tall. Hvis du spør dem hvordan de visste at de måtte skifte fra et kalendarisk system til et annet i 1752, vil de bli forvirret over et så abstrakt spørsmål – de vet ikke hva «kalendarisk system» betyr.

De som studerer savantsyndromet innrømmer innimellom at de blir forbløffet. De erkjenner at de står overfor en gåte som ikke kan løses ved kun å fokusere på gjengangerne hjernen og genene.

Det er fristende å betrakte savanter som spesielle vesener som ikke har noe med oss andre å gjøre. I mange tilfeller er dette langt fra sannheten. Savantene trives og utvikler seg gjennom uforbeholden kjærlighet, tro og besluttsomhet fra menneskene som bryr seg om dem. Det klassiske eksemplet er kanskje pianisten Leslie Lemke, som sannsynligvis har sin adoptivmor og hennes kjærlighet og omsorg å takke for livet sitt. Hun holdt ham i live gjennom et tiår da han var fullstendig avhengig av henne.

Men de «sosiale omgivelsene» trenger ikke være begrenset til den se-røre-føle-verdenen som vi er vant til. De kan også omfatte den store møteplassen for levende veseners bevissthet, nemlig Den Ene Bevissthet.

Den Ene Bevissthet som savantene kanskje trer inn i, ville være tilgjengelig for alle. Den ville være et slags vannhull for bevissthet hvor man kan slukke tørsten etter kunnskap, kreative løsninger og visdom. Denne kilden ville være et møtested for alle sinn som noen gang har eksistert. Den er Jungs kollektive underbevissthet, Emersons oversjel og en rekke andre begreper opp gjennom historien for en dimensjon av sinnet som er uendelig i tid og rom.

Les mer om boken «Ett med alt», som teksten er et utdrag fra.

0 Tanker om “Hvor får savanter evnene sine fra?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *