Joacim Lund om «Matregler»

20-12-2013

Kostholdet ditt avgjør mye mer enn hvor feit du blir, skriver Aftenpostens Joacim Lund. Han har lest Matregler — akkurat i tide til nyttårsforsettene.

Det er ikke så farlig hva du spiser mellom jul og nyttår. Mellom nyttår og jul, derimot, bør du bruke nøtta.

Jeg har aldri sett noen statistikk på det, men jeg ville tro at 1. nyttårsdag er den dagen i året da flest mennesker her i kongeriket våkner med eksistensiell angst, studerer seg selv i baderomsspeilet med forferdelse og avsky og forsøker å fortrenge graden av forfall siden de gjorde samme øvelse nøyaktig for ett år siden.

Jeg snakker ikke om slanking. Faktisk ikke. Glem nå hvor feit du er for en stakket stund. Kosthold handler om mer enn slankekurer. Hva inneholder egentlig de matlignende ferdiggreiene du kjøper? Får du i deg næringsstoffene du trenger? Hvilke giftstoffer spiser du? Gjør du noe for å ta vare på hjertet ditt? Har du i det hele tatt et hjerte? Hvordan har dyrene du spiser det mens de fortsatt er i live? Har de plass nok? Hva spiser de? Ser de dagslys noen gang?

Kostholdet ditt bestemmer hvor feit du blir. Selvfølgelig gjør det det. For mange kan det være motivasjon nok til å gjøre noe. Men kostholdet ditt bestemmer en haug andre ting også. Hvordan ressursene forvaltes. Hvor kyniske matprodusenter og forhandlere kan tillate seg å være. Hvor gammel du kan regne med å bli før du trekker på deg trefrakken. Det finnes sikkert hundre grunner til å legge om kostholdet ditt. Men hvordan?

Når det gjelder mat, er Michael Pollan en av mine favorittforfattere. Med svært smittende engasjement beveger han seg i grenselandet mellom matglede, matsikkerhet og etikk, blant annet i bøkene Cooked og Til matens forsvar. Nå, akkurat i tide til nyttårsforsettene, kommer hans lille Matregler: Håndbok for deg som spiser, med 64 kortfattede kostholdsråd, basert på det han selv kaller vitenskap, sunn fornuft og bestemødre over hele verden. Les den, du. Følg rådene. Så orker du kanskje se deg i speilet om et år.

Teksten sto i Aftenposten 20.12.13. Tidligere har Adresseavisa kåret «Matregler» til årets 7. beste bok i kategorien sakprosa. 

Fra Adresseavisa 16.12.13
Fra Adresseavisa 16.12.13

0 Tanker om “Joacim Lund om «Matregler»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *