Kathrine Aspaas anbefaler sin store inspirasjonskilde

22-06-2013

«Vi står på terskelen til en tid som vil preges av de som våger åpenheten, og som tør å løfte fram andre. Omtanken er den nye effektiviteten», sier Kathrine Aspaas. 

I sin egen bestselger Raushetens Tid nevner hun boken Lederskap og selvbedrag som en stor inspirasjonskilde. En bok som fremmer raushet, omtanke og bærekraftig utvikling både for enkeltpersoner og bedrifter. Den spesielle boken har et helt institutt som forfatter; The Arbinger Institute.

kathrine

– Jeg ble tipset om boken Lederskap og selvbedrag av en ung mann som kom bort til meg etter et foredrag jeg holdt, om Raushetens Tid. Han spurte om jeg hadde lest Arbinger-boken, og fortalte meg at «det burde jeg»!

– Boken er blitt en slags bibel der han jobber, fortalte han. Jeg ble nysgjerrig, og sørget for å skaffe meg et eksemplar. Da var det gjort. Jeg blir stadig slått av omtanken, humoren og klokskapen i det å bevege seg ut av boksen.

Jeg husker første gang jeg leste Lederskap og selvbedrag; hver side var en lettelse.Takket være humoren rundt selvbedraget – det er jo rørende å se hvor iherdig jeg forsvarer mine egne dogmer – er det også lett å le med meg selv når jeg avslører meg selv som dømmende.

– Jeg kaller det kjærlig selvransakelse, og den gjør det mindre farlig å innrømme at jeg har tatt feil. Eller egentlig er redd. Eller føler meg mindreverdig. Det er jo dypt menneskelig å være feiltastisk, og en stor lettelse å erkjenne det og kunne gå videre med enda en innsikt.

Jeg opplever at mange bedrifter og organisasjoner sliter med å våge den åpenheten som vår tid både venter og krever. Mange vegrer seg for å fortelle de sanne, oppriktige historiene om seg selv, og går dermed glipp av det mest unike og genuine ved bedriften eller organisasjonen.

– Ved å trene på å bevege oss ut av de boksene vi så trygt plasserer oss i, får vi hjelp til å vokse, til å bli sannere og mer autentiske – til å våge oss ut av komfortsonene. Da blir vi også mer ydmyke, kreative, barmhjertige og mye gladere!

– Hvilke sammenhenger ser du mellom Arbingerfilosofien og det du selv brenner for, blant annet raushet og bærekraft i økonomi og arbeidsliv?

lederskap_ramme_MJeg ser en helt klar sammenheng i erkjennelsen av at vi alle er mennesker, med tilbøyeligheter til å dømme andre. Slik rettferdiggjør vi våre egne dogmer og trossystemer.

– Ved å erkjenne dette, og se på oss selv med et mildt blikk mens vi gjør det, kan vi bevege oss ut av dogmer og bokser – og ut til hverandre. Uten frykt. I tillit og genuin skaperglede. Kanskje det går an å si at vi «lurer» oss selv til å samarbeide i stedet for å konkurrere.

– Det mest fantastiske med Lederskap og selvbedrag er budskapet om at dette ikke trenger å være 100 prosent ute av boksen. Hvem greier vel det? Det holder å komme ut av boksene en gang i blant, og det gir en enorm forskjell! Hver gang vi våger oss ut av boksen, får vi oppleve sanne og rike møter – og vi ønsker å oppleve det igjen og igjen.

0 Tanker om “Kathrine Aspaas anbefaler sin store inspirasjonskilde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *