Slik kan det ordinære bli intenst levende

30-01-2017

Ekte spontanitet handler ikke om å skeie ut i helgen. Den taoistiske filosofen Zhuangzi viser hvordan vi kan leve mer intenst hele tiden.


Vi vet allerede hvordan det føles å oppleve verden spontant og til fulle. Det skjer når vi har «flyt» i livet – når vi blir så opptatt av en aktivitet at vi glemmer oss selv i gleden over det vi gjør, enten vi spiller fotball, maler et bilde eller leser en bok. Men vi tenker gjerne på øyeblikkene i flytsonen som avgrensede, at de er reservert for visse aktiviteter. Vi mener at flyt er noe som skjer i spesielle øyeblikk, da vi befinner oss i den riktige tilstanden.

Zhuangzi så det helt annerledes. Han mente at hvis vi kunne lære å skifte perspektiv, og rive oss løs fra den vanlige måten å oppleve virkeligheten på, ville vi lære å overføre spontanitet til alt i vårt ordinære liv.

Vi hører ordet spontanitet, og vi tror kanskje at vi vet hva det betyr. Vi lever jo i en kultur som ser positivt på spontanitet. Vi synes det forutsigbare er kjedelig. Vi beundrer fritenkerne, personer som våger å være annerledes, det ensomme geniet som hoppet av college og heller startet en bedrift. Vi sidestiller spontanitet med autentisitet, økt lykke og personlig realisering.

Så tenker du kanskje: Vel, jeg skal nå være spontan og gjøre akkurat det jeg har lyst til. Du kan slutte med det du gjør og begynne å danse; du kan si opp jobben, ta ut sparepengene og ta en tur ut i verden. Er ikke det å være spontan? Ikke for Zhuangzi. For ham handler det ikke om å gjøre det vi vil når vi vil. Det er ikke mulig å leve slik hele livet.

Ekte spontanitet handler ikke om å danse på bordet i helgene mens du gjør den vanlige jobben din ellers i uken. Det er uløselig knyttet til hvordan vi lever vårt vanlige liv. Alle øyeblikk kan være kreative og spontane når vi opplever hele verden som et åpent, ekspansivt sted. Vi kommer dit ved hele tiden å kultivere og utvikle vår evne til å fantasere om hvordan det ville være å gå utover vår egen erfaring.

Hvordan ville det være hvis jeg så på verden som om jeg var en sommerfugl som drømte om å være et menneske?

Ved å oppheve virkeligheten og tre inn i dette universet, utvider vi vår evne til å fantasere om alle slags som om-muligheter i videste forstand. Hele kosmos er åpent for oss.

Hvis du kan ta en spasertur med et lite barn, en hund eller din bestemor, vil du se at de opplever turen annerledes enn du gjør. Slike spaserturer med dem som ser verden gjennom andre briller, kan påvirke ditt syn på omgivelsene med en ny åpenhet.

Tenk deg å se verden som en mann hvis du er en kvinne; en gammel person selv om du er ung; en fattig kunstner mens du er en velstående advokat. Tenk deg å se verden gjennom øynene til en alliert, eller en fiende. Når vi åpner opp for alle perspektiver, kan vi se hele kosmos fra det mest vidstrakte utsiktspunktet.

Zhuangzi viser oss at det er prinsippet om å se ting annerledes, eller endre perspektiv som gir oss muligheter til å leve livet vårt med ny intensitet.

Teksten er et redigert utdrag fra boken «Veien» av Michael Puett.

0 Tanker om “Slik kan det ordinære bli intenst levende

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *