Slik viser du takknemlighet best

10-02-2020

Det er flere måter å uttrykke takknemlighet på, og noen er bedre enn andre, skriver Barbara L. Fredrickson.

Sammen med min kollega Sara Algoe har jeg forsket på hvordan godhet og takknemlighet veksler frem og tilbake i parforhold, mens de skaper ømme øyeblikk av positiv gjenklang på sin vei. Vi har spesielt tatt for oss hvordan folk har for vane å uttrykke takknemlighet overfor partneren.

Vi fant ut at enkelte mennesker er flinkere til å si «takk» enn andre. Ekte følelse av takknemlighet oppstår jo når du innser at noen har lagt ned det lille ekstra for å gjøre noe fint for deg. En annen måte å si det samme på, er at takknemlighet både inkluderer en fordel, eller en vennlig handling, og en velgjører, den snille personen som utførte handlingen.

Mens mange personer uttrykker sin takknemlighet ved å fokusere på fordelen de har oppnådd – på gaven, tjenesten eller den vennlige handlingen i seg selv – oppdaget vi at de beste «takkerne» simpelthen bruker fordelen som et springbrett for å fokusere på de gode egenskapene til den personen som sto bak, velgjøreren.

Om man gjør det riktig, kan det å uttrykke takknemlighet for en vennlig handling fra din partners side, bli til en gave du gir henne eller ham tilbake, en gave som formidler at du legger merke til og verdsetter både partnerens handling og hvordan den er et uttrykk for partnerens gode og inspirerende egenskaper.

Hvordan kunne vi vite at dette er en bedre måtte å uttrykke takknemlighet på? Fordi sammenlignet med bare å fokusere på fordelen, vil det å også fokusere på velgjøreren få partneren til å føle seg forstått og verdsatt. Den følelsen får mennesker til å se på seg selv og på forholdet de er en del av med enda blidere øyne.

Seks måneder senere er sjansen stor for at disse følelsene vil ha blitt ytterligere styrket. Å si takk på den rette måten er ikke bare et spørsmål om å være høflig, det er et spørsmål om å være kjærlig, og om å bli til en bedre utgave av det du kaller «oss».

 

Les mer om boken «Love 2.0», som denne teksten er et utdrag fra.

0 Tanker om “Slik viser du takknemlighet best

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *