TED Talks — ideer verdt å sensurere?

22-04-2013

TEDs videoforedrag er blitt et fenomen på nett, med forelesere av høy kvalitet. Slagordet er «Ideas worth spreading», men nå beskyldes TED for sensur.

ted-sheldrakeI mars ble to videoer fjernet fra YouTube-kanalen til TEDx, en avlegger av TED med lokale arrangører. Foreleserne er Rupert Sheldrake og Graham Hancock. Sheldrake er biokjemiker og forsker i grenseland mellom biologi og parapsykologi. Hancock er sosiolog og journalist med gamle sivilisasjoner som spesialfelt. Sheldrake snakket om emner fra sin bok «Vitenskapens vrangforestillinger», mens Hancock tok for seg bevissthetens utvikling. Dette provoserte skepsis-bloggerne P.Z.Myers og Jerry Coyne. Ved hjelp av sitt nettverk startet de en svertekampanje.

TED sier de ikke vil være plattform for ytringer som krysser grensen til pseudovitenskap. De legger ikke skjul på at reaksjoner utenfra førte til at videoene ble tatt av YouTube-kanalen. Isteden ligger de på TEDx’ blogg, innrammet av kritiske forbehold. Avgjørelsen ble tatt av TEDs anonyme, vitenskapelige rådgivere.

I bloggens kommentarfelt gir hundrevis sin støtte til Sheldrake og Hancock. Daniel Ortiz mener TED beveger seg bort fra sine røtter, nemlig nye og utfordrende ideer. Jim Schneider mener TED burde arrangert en debatt mellom Sheldrake og en av sine vitenskapelige rådgivere, istedenfor å fjerne videoen. Kanskje har TED feilvurdert hovedtyngden av sitt publikum, som vanligvis snakker lavere enn prominente skeptikere.

Sheldrake ble invitert til TEDx i London under overskriften «Challenging Existing Paradigms». Dermed utfordret han vitenskapens materialistiske trossystem. Så viste det seg at TED ikke var klare for utfordringen, eller i alle fall fryktet for sitt gode rykte. «Dessverre har TEDs administratorer offentlig bundet seg opp til det gamle materialistiske paradigmet», skriver Sheldrake i en uttalelse, som også er gjengitt i bloggen.

Graham Hancocks foredrag handler blant annet om endrede bevissthetstilstander. Han nevner forskere som mener inntak av psykedeliske planter kan ha påvirket utviklingen av menneskets bevissthet. Et eksempel er hvordan mennesker begynte å lage hulemalerier. Den kontroversielle forklaringen falt ikke i god jord hos TED. I hvert fall ikke etter at videoen ble innklaget av «militante ateister», som noen kaller de godt organiserte skeptikerne.

Omslag VV-300dpiDen angivelige sensuren har skapt overskrifter i britiske aviser og mye debatt på nett. Charles Eisenstein skriver at Sheldrakes kritikk av mainstream vitenskapelig tenkning nødvendigvis må bryte med den samme tenkningen. Mener TED at slik kritikk er uakseptabel, uansett kvalitet? Eisenstein har selv holdt foredrag på TEDx, og ber om at videoen fjernes fra YouTube. «Det gjør meg uvel at mitt foredrag ligger ute, når mer overbevisende og velformulerte foredrag av Sheldrake og Hancock, med årevis av forskning bak seg, forties» skriver han.

Mange påpeker at TED har godkjent foredrag med mindre vitenskapelig hold enn disse to. Men særlig Sheldrake er kjent som en yndet syndebukk for skeptikere. Kanskje er det hans solide faglige bakgrunn, kombinert med radikal nytenkning, som provoserer. Sheldrake besøkte Norge i fjor høst og holdt et lengre foredrag rundt sin nye bok. Det kan du se helt usensurert her.

0 Tanker om “TED Talks — ideer verdt å sensurere?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *