Vanlige treningsøvelser er som ferdigmat

22-05-2017

Vi vet at vi trenger å bevege oss. Men i vår stillesittende kultur har vi misforstått hva slags bevegelse vi trenger, skriver biomekaniker Katy Bowman.

En gang i tiden var bevegelse naturlig og tjente flere formål. Det første var å gjøre alt som var nødvendig for å leve i villmarken – gå over lange avstander i naturlig terreng, klatre, grave, rydde, kravle, sitte på huk, bære, hogge, trekke og spurte – bare for å nevne noe.

Bevegelsene som ble utført for disse gjøremålene, ga ikke bare en belønning (når du klatret for å plukke frukt, fikk du frukt). Bevegelsen hadde også et annet formål: tilpasning. Det vil si: utviklingen av en kroppsbygning som gjorde oss i stand til å utføre disse gjøremålene igjen og igjen, på vellykket vis.

Bevegelse er en fornybar ressurs, men i motsetning til andre råvarer, fornyer den seg gjennom bruk.

Den helkroppslige bevegelsen beveget mindre deler i kroppen din, cellene som kroppen er bygd opp av. Når du klatrer for å plukke frukt, bruker du visse kroppsdeler og beveger cellene i disse kroppsdelene. Celler fungerer ikke uten bevegelse. Du fungerer heller ikke som du skal når ikke alle cellene dine gjør det.

Det er ikke bare det at du trenger å bevege deg oftere. Du trenger også å bevege mer av deg oftere.

Metoden for å undersøke bevegelse er til forveksling lik metoden vi for tiden bruker for mat og næringsmidler. Vi kan si at det finnes et bevegelseskosthold, og at det gir oss for lite næring. Det finnes sykdommer og lidelser som bryter ut i grupper av mennesker som beveger seg på visse måter (eller ikke i det hele tatt). Vi prøver å finne ut hvordan vi kan lokalbehandle hver enkelt person med forskjellige «bevegelsesvitaminer». Det egentlige problemet blir borte for oss: Måtene vi beveger oss på i vår kultur, dekker ikke behovene våre.

Vi har blitt fortalt at vi trenger proteiner, fettstoffer og karbohydrater, og vi vet vi at vi trenger kardio, styrke og bevegelighet. Vi har blitt fortalt at vi må trene over- og underkroppen og kjernemuskulaturen for å oppnå et best mulig resultat.

Øvelsene våre kan sammenlignes med ferdigmat. De er ikke nødvendigvis de mest næringsrike. Men disse øvelsene er enklest for oss å produsere innenfor rammene av vår stillesittende livsstil. Vi kjenner ikke til andre øvelser. Vi kommer fra en kultur der det nesten ikke finnes noen lenger å nedarve praksisen for bevegelse fra.

Tidligere hadde vi lett tilgang til alle de økologiske, næringstette råvarene vi trengte for å lage mat. Det samme gjaldt alle de økologiske, næringstette bevegelsene som skaffet oss maten. Og det var mange bevegelser. Ikke bare ti eller femti helkroppslige bevegelser, men flere bevegelser enn du antakelig kan forestille deg.

Katy Bowman skriver mer om hvordan vi kan bevege oss variert (og få tid til det!) i boken «Naturlig bevegelse».

0 Tanker om “Vanlige treningsøvelser er som ferdigmat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *