Fengselsdialog

Der alle lærer og ingen underviser

Flux Dialog har siden 2015 jobbet med dialog i fengsel. Vi ønsker å utvikle en felles forståelse og en kultur for dialog og samarbeid, både innsatte imellom og mellom innsatte og ansatte. Vi ønsker å styrke både innsatte og ansattes forutsetning for og evne til kommunikasjon, og på de måten styrke samarbeid og evnen til å takle konflikter på gode måter. Det er viktig her og nå, og i et fremtidig liv i frihet for de innsatte.

Formålet med prosjektet Fengselsdialog er å gjøre innsatte bedre i stand til å takle konflikter. Vi vil forebygge konflikter de innsatte imellom og mellom innsatte og ansatte ved å bedre evnen til kommunikasjon. Dialogen skal gi økt forståelse for andres behov og syns­punkter, samt styrke opplevelsen av selvrespekt og egenverd. Erfaringer fra England viser at dette vil føre til mindre fragmentering og mistro i fengslet. Slik kan innsatte utvikle seg og sin forståelse av hva det vil si å være en god samfunnsborger, allerede under soningen. 

Til syvende og sist ønsker vi å skape en ny fengselskultur som kan forebygge tilbakefall til kriminalitet. 

Hvorfor er det behov for dialogprosjekter i fengsel?

Barrieren mellom fengsel og omgivelser er tydelig og håndfast, med murer og låste porter. Dette står i dyp kontrast til gjennomsiktigheten innenfor murene, der muligheten for kontroll alltid er til stede. For den innsatte handler det kanskje om å legge igjen sin identitet utenfor fengslet. Da kan evnen til selvforvaltning reduseres. Avstanden mellom innsatte og ansatte er stor, og pålagt ovenfra. Begge grupper har internaliserte normer som forsterker avstanden. De innsatte anses gjerne som en homogen gruppe, og det finnes ingen kultur for å snakke om hva den enkelte sliter med. 

I et fengsel er det daglig konflikter både mellom innsatte og ansatte, og innsatte imellom. Det er kulturforskjeller, maktforskjeller og mange interessenter med ulike agendaer. Miljøet legger ikke direkte opp til at man skal sette ord på tanker og følelser, og dette gir liten eller ingen opplevelse av fellesskap. Det gjør det vanskelig å finne felles forankring og forståelse, og det kan oppstå misnøye og unødvendige konflikter. 

Fengselsdialog kan gjøre noe med splittelsen mellom ansatte og innsatte ved å tematisere sider ved fengselslivet og åpne for refleksjon om fortid, nåtid og fremtid – skape et handlingsrom der kommunikasjon, samarbeid og respekt kan bidra til økt selvforvaltning. 

Dette var vårt utgangspunkt for å starte opp en dialoggruppe i Bergen fengsel og senere i Bredtveit fengsel.  

Sannheten setter deg fri, men hvilken sannhet forteller du deg selv?
— Innsatt

PILOTPROSJEKT I BERGEN FENGSEL HØSTEN 2015

Prosjektet kom i gang da leder for kultur- og fritidsavdelingen i Oslo Fengsel, Kjersti Egge, kontaktet Flux Dialog våren 2015 med forespørsel om vi kunne lage dialoggrupper for innsatte. Det var behov for refleksjon rundt temaer som sjelden ble snakket om.

Kjersti Egge begynte senere å jobbe i Bergen Fengsel, og høsten 2015 ble det gjennomført et pilotprosjekt der på oppdrag fra Egge og Aud Berit Hole, miljøterapeut og leder for rusprogrammet i Bergen Fengsel. Fasilitatorer fra Flux fungerte som moderatorer for dialog mellom innsatte og ansatte.

Gruppen besto av ti innsatte, tre ansatte og to moderatorer, til sammen 15 personer. Dialogen ble holdt over to og en halv dag, i to omganger med én måneds mellomrom.

Resultatet bidro til at Bergen Fengsel ønsket et videre samarbeid med Flux Dialog i 2016. Til sammen ble det gjennomført ni samlinger i Bergen Fengsel.

PROSJEKT BREDTVEIT

Pilotprosjektet i Bergen Fengsel og de gode erfaringene derfra var utgangspunktet for at Flux Dialog startet opp Fengselsdialog i Bredtveit Fengsel i høsten 2016.

Fengselsdialog-prosjektet på Bredtveit er dokumentert i en publikasjon som kom ut høsten 2019 gjennom The Academy of Professional Dialogue. Denne peker bl.a. på praktiske løsninger for etablering og fasilitering av dialog i grupper med stort mangfold.

I dag jobber vi med fasilitering av dialoggrupper på ulike avdelinger, både på høysikkerhetsnivå og på åpen soning. Vi driver også opplæring av ansatte i dialog i praksis og utdanning av dialog-fasilitatorer. Hele tiden dokumenterer vi læring og videreutvikler prosessen, og prosjektet pågår fremdeles.

TEORETISK FORANKRING AV PROSJEKTET

David Bohm (1917-1992) er kjent som en fremragende fysiker, og var høyt respektert av blant andre Einstein. Han var også en pioner innen dialog i det formatet vi jobber med den i Flux Dialog.

I artikkelen Dialogue – a proposal (1991) av Peter Garrett, David Bohm og Donald Factor beskrives dialogen som en kollektiv læringsprosess. Den søker å finne fornuft, mening og forståelse som kan skape nye perspektiver på nåtid og fremtid.

Vårt prosjekt bygger på David Bohms tilnærming til dialog. Han hevder at en dyptgripende inkonsekvens i menneskelig tenkning er hovedårsak til krisene som rammer samfunnet. I dialogen kan en gruppe mennesker utforske individuelle og kollektive forutsetninger, ideer, tro og følelser som styrer samhandlingen. Du kan lese mer om hvordan vi bruker dialog som metode her.

Dialogen kan avsløre hva som gjør at vi unngår visse emner, og hva som får den enkelte til å forsvare meninger i strid med all fornuft. Dialog over en viss tid har også en særegen evne til å bygge tillit mellom mennesker.

Jeg trodde at jeg ikke hadde særlig fordommer, men under besøket slo det meg at jeg antok en innsatt var ansatt. Det gikk på bekledning og væremåte. Da lærte jeg mye om meg selv.
— Frivillig som deltok i Fengselsdialog

OM BREDTVEIT

Bredtveit Fengsel og Forvaringsanstalt ligger i Oslo kommune og er en landsdekkende anstalt for kvinnelige forvaringsdømte, domfelte og varetektsfenglete. Fengslet har en avdeling med høyt sikkerhetsnivå med plass til 45 innsatte. Fengslet har også en avdeling med lavere sikkerhetsnivå i Bredtvetveien 2B, med plass til 19 innsatte.

Min mor sier hele tiden at hjertet er kjempedypt, at ingen av oss vet hvor dypt det egentlig er.
— Innsatt
 

Prosjektet er støttet av