Solliakollektivet

Med fellesskap som metode

Siden januar 2019 har vi jobbet med Stiftelsen Solliakollektivet. Vi har gjennomført dialog i praksis med elever og medlevere (ansatte som bor og jobber sammen med elevene i kollektivet) én til to ganger i måneden i løpet av store deler av 2019.

Dialog i praksis er tilbudt til alle beboere og gjør det mulig å bedre kommunikasjon og fellesskap. Her kan de snakke om hva de vil; dele tanker, ideer, frustra­sjoner og drømmer. Vi møtes først og fremst som medmennesker og legger fra oss roller og status.  

Ønsket med dette tilbudet er todelt. Det første er elevenes kommunikasjon og bevisstgjøring av ansvar for eget liv. Dialog er en måte å snakke sammen på der ingen har «rett», men alle må ta eierskap til sine meninger og reaksjoner. Det en sier er aldri «feil». Mest av alt ønsker vi å utvikle en enda sterkere kultur for refleksjon og ansvarliggjøring blant elevene, noe som kan hjelpe dem med å ta gode valg i løpet av rehabiliteringsperioden. 

Det var også et ønske om bedret kommunikasjon og samarbeid de ansatte imellom. Ble det bra tilbakemeldinger på at dette var nyttig arbeid ønsket Solliakollektivet å bruke Flux Dialog sin metode i å fasilitere gruppedialoger slik at de selv kan implementere dialog i sine arbeidsprosesser.

Dialogsamlingene viste positiv påvirkning på elevenes behandling slik at kollektivet nå utdanner sine arbeidsledere i fasilitering av dialog. Fra januar 2020 har vi jobbet med alle avdelingsledere i Stiftelsen Solliakollektivet som har gjennomført et kursprogram i å lære å fasilitere dialogprosesser. Arbeidet pågikk hele våren 2020 med flere samlinger og praktisk øvelse i å holde grupper og bli mer bevisst egne holdninger.

Vi skaper en utrolig kraft med å sitte i sirkel, om noen hadde kommet inn nå, så hadde de kjent kraften.
— Deltaker
Vi har fått flere verktøy til å hjelpe oss selv, andre og for å sette i gang en prosess med større sammenheng.
— Deltaker
Det viktigste jeg lærte var hvordan dialog kan inkludere det som er vanskelig, følelser og meninger - uten at det blir farlig.
— Deltaker

OM SOLLIA

En gruppe idealistiske ungdommer startet Solliakollektivet i 1970, med støtte fra ledelsen ved Statens klinikk for narkomane. Kollektivet var et kjærkomment alternativ til den tradisjonelle klinikkmodellen som viste seg å være utilstrekkelig som behandlingsform for den voksende gruppen unge narkotikaavhengige i landet. 

Solliakollektivet tilbyr døgnbehandling for mennesker med rusproblemer. Behandlingen starter på avdeling Sollia (Søndre Land kommune) eller på Trogstad (Østre Toten kommune). Både Sollia og Trogstad er små økologiske gårdsbruk, og hverdagene preges av gårdsarbeid, terapeutisk arbeid og fellesskap. 

Folk søker seg til Solliakollektivet frivillig, og ofte fordi de ønsker seg til et behandlingssted der pasienter ikke er i LAR. 

Jeg kan plutselig få for meg at jeg ikke kan stole på mennesker som er gode, jeg kan bli redd dem.
— Deltaker