Slik lykkes du med idédugnad

Idédugnad er en klassisk teknikk som brukes for å generere mange ideer raskt, uten å vurdere dem. Ron Kraybill og Evelyn Wright beskriver hvordan dette kan legges opp, fra «Den lille boken om verktøy for problemløsning».

Fremgangsmåte: Presenter problemet eller spørsmålet høyt og tydelig og skriv det et sted der alle kan se det. Be deltakerne komme med alle mulige ideer knyttet til problemet eller spørsmålet. Den eneste regelen er at det ikke er lov å vurdere eller diskutere ideene før etter idédugnaden. Målet er kvantitet, ikke kvalitet. Alle ideer ønskes velkommen, spesielt tåpelige, fjerne eller tilsynelatende upraktiske ideer. Motiver folk til å foredle ideene, kombinere dem og bygge videre på ideer som allerede er foreslått.

Be en frivillig skrive ned ideene på en tavle eller et papirark slik at alle kan se dem. Parafraser forslagene til alle deltakerne med mellom tre og fem ord og forsikre deg om at du har klart å fange essensen i ideene. Referenten skriver ned din parafrase, ikke sin egen fortolkning av det de som har snakket, har sagt.

Bruk korte formuleringer slik at nedtegnelsene blir oversiktlige og enkle å lese. Slik beveger også prosessen seg raskt fremover, kreativiteten stimuleres og folk tenker og snakker så raskt at deres indre sensor ikke rekker å stanse ideene. Når du har parafrasert de første ideene på denne måten, vil de fleste deltakerne begynne å presentere ideene sine på en kortfattet måte.

Sørg for at hele gruppen enes om ovennevnte prinsipp om å vente med vurderingen, og vær klar til å slå ned på eventuell kritikk som kommer til overflaten. Minn deltakerne på at de vil få rikelig med tid til å vurdere ideene senere.

Det kan godt være at du vil forberede noen få rare og umulige løsninger for å vise at det er nødvendig med ville ideer, og for å hjelpe folk å tenke utenfor boksen. Idédugnad passer også i små grupper på mellom fem og ti deltakere, der hver gruppe presenterer hele listen med ideer eller sine favorittideer for hele gruppen etterpå.

Fordeler: Idédugnad kan føre til større forståelse av et problem og til løsninger ingen tidligere har tenkt på. Ved å skille tydelig mellom idémyldringen og vurderingen av ideene hjelper man deltakerne å bli trygge og få tro på at de kan samarbeide på en kreativ måte.

Spesielle hensyn: Idédugnad er et verktøy som brukes for å finne frem til ulike valgmuligheter, ikke for å utforske synspunkter eller bidra til dialog. Verktøyet er bare effektivt hvis folk klarer å slappe forholdsvis godt av; det fungerer ikke hvis de er skeptiske eller sinte.

Etter en idédugnad vil du ideelt sett sitte igjen med en lang liste med valgmuligheter. For gruppen kan det være problematisk å arbeide videre med denne listen. Noen kan bli oppildnet, mens andre kan bli overveldet av alle mulighetene. Noen vil få øye på en opplagt løsning i miksen, mens andre vil vurdere en lang rekke muligheter. Forbered deg på å følge opp med en aktivitet fra tilpassingsdelen under og på å endre planer i tråd med gruppens behov.

Motstå fristelsen til å følge opp idédugnaden med å dele inn elementene i kategorier og sortere dem. Deltakerne begynner ofte instinktivt å gjøre dette, men store grupper har vanskeligheter med kollektivt å dele inn elementer i kategorier i hui og hast.8 Hvis du ønsker å sortere ideene, kan du benytte deg av forhåndsdefinerte kategorier som «haster», «vanskelig», «ønskelig», «kostnadskrevende» og/eller «neste trinn».

Tilpassing: Du kan bruke mange metoder for å gjennomføre en idédugnad, blant annet åpen diskusjon eller en sirkelprosess for å stille spørsmål ved og reflektere over prosessen og ideene som har kommet på bordet; for å diskutere hvordan dere skal vurdere og bestemme hvilke kriterier som skal gjelde for prioriterte oppgaver som bør diskuteres videre, og for å gi en underguppe oppgaven med å sortere listen i forhåndsdefinerte kategorier.

Les mer om boken som teksten er hentet fra her: