Ti prinsipper for strategisk fredsbygging

Hvordan skal man drive med strategisk fredsbygging? Lisa Schirch lister opp noen kjerneprinsipper.

Følgende prinsipper er et forslag til hvilke trinn og oppgaver det kan være lurt å starte med når man skal utforme en fredsbyggende strategi.


1. Refleksjon over verdiene. Fredsbygging krever kontinuerlig refleksjon over ting på det personlige og organisasjonsmessige nivå, klargjøring av retningsgivende verdier og evaluering av hvorvidt de fredsbyggende programmene tilfredsstiller disse verdiene.

2. Analyse av konflikter og vold. Fredsbygging krever kontinuerlige analyser av hvilke ressurser man trenger for å bygge fred, samt identifisering av årsakene til konflikten og volden og dynamikken bak.


3. Håndtering av grunnleggende behov og ivaretakelse av rettigheter. Fredsbygging hjelper folk med å dekke sine grunnleggende behov og ivareta sine rettigheter, samtidig som de erkjenner at andre har andre behov og rettigheter.


4. Planlegging langt frem i tid. Fredsbygging beveger seg fra kortsiktig kriseorientering mot langsiktig arbeid for sosiale endringer som kan strekke seg over over år og tiår.


5. Endring av hele systemer. Fredsbygging omfatter endringer på personlige, relasjonelle, kulturelle og strukturelle nivåer.


6. Koordinering av tilnærminger og aktører. Fredsbygging krever at man koordinerer alle tiltak slik at de reflekterer ansvarlighet, eierskap, forutsigbarhet og involvering.


7. Identifisering og bygging av maktfaktorer. Makt inngår i alle relasjoner. Fredsbygging forutsetter at alle mennesker er klar over sin egen makt og bruker den på en ikke-voldelig måte for å dekke sine egne menneskelige behov og samtidig respektere andres.


8. Bemyndigelse av andre. Fredsbygging styrker og bygger på lokale tiltak og gjør det mulig for andre å handle. Fredsbygging er basert på deltakelsesdemokrati og selvråderett.


9. Anerkjennelse av kultur som en ressurs. Kulturelle verdier, tradisjoner og ritualer kan være fredsbyggende ressurser.


10. Innovasjon og bruk av kreativitet. Fredsbygging er ikke bare avhengig av ord eller dialog for å finne kreative løsninger på komplekse problemer, men benytter også en rekke metoder for å kunne kommunisere og lære.

Les mer om «Den lille boken om strategisk fredsbygging», som teksten er hentet fra.