Kinastudien: foredrag og panel

KINAstudien-300dpi

Kinastudien er en bok som engasjerer. Flux inviterte til møte om mat, og leide den største salen i Litteraturhuset. Det ble en lang kveld med foredrag og dialog (se video fra del 1 nederst på siden).

Ingela Teppy Flatin har oversatt boken, og brenner omtrent like mye for den som forfatterne. Hun innledet møtet med å fortelle om kinastudien som forskningsprosjekt. Det varte fra 1983 til 2003. Årsaken til at det store studiet ble satt i gang, var at kreftforekomsten viste seg å variere svært mye mellom ulike deler av Kina. I USA er skillet mye mindre.

Sykdom skyldes langt mer enn gener. Vi kan kalle genene pistolen, mens ernæring er avtrekkeren. Antioksidanter, vitaminer og komplekse karbohydrater fins nesten bare i planter. Animalsk mat er rikere på fett og proteiner. Næringsstoffene i animalsk- og plantebasert mat fungerer også grunnleggende forskjellig, fortalte Ingela. Mer om hva det betyr for helsen får du vite i videoen.

Etterpå deltok ytterligere tre eksperter i et panel. Med unntak av lege Christian Daling var de ikke valgt på grunn av sin begeistring for Kinastudien. Professor i samfunnsmedisin Gerd Holmboe-Ottesen var i utgangspunktet skeptisk til et kosthold uten animalsk mat, i hvert fall for barn og unge. Hun slo et slag for kostholdsrådene til Michael Pollan i boken Matregler. Men hun gikk også god for mange av hovedpoengene i Kinastudien. Den tredje i panelet var ernæringsspesialist Mette Svendsen. I sitt arbeid ved Oslo universitetssykehus er hun nødt til å vite hva slags ernæring som faktisk fungerer for pasientene. Alt i alt var de tre ganske enige om hva vi bør spise. Vi som hørte på var mindre forvirret da vi forlot salen enn vi blir av å lese avisoverskrifter.

I videoen får du Ingelas innledende foredrag og panelets synspunkter. I begynnelsen kommer noe praktisk informasjon til gjestene på Litteraturhuset. Hopp til 04:14 hvis du vil «spole» over dette.