Det er på tide at vi krymper

Det er ingen vei utenom nå: Vi må ikke bare erklære nødsituasjon i verden, men også handle deretter, inntil de globale miljøkrisene er stanset, skriver Jens-André P. Herbener, fra boken «Slik skaper vi en bærekraftig verden».

Koronapandemien viste at politiske ledere i mange land både kunne og ville gripe raskt, resolutt og omfattende inn i samfunnets gang ved en mulig betydelig trussel. Men i klima- og biodiversitetskrisen, som utgjør langt større trusler, holder de tilbake. Forklaringen er blant annet at de ikke oppfatter disse truslene som like (umiddelbart) dødelige som koronapandemien. Denne oppfatningen står i fare for å bli en av de mest skjebnesvangre feilvurderingene i vår historie.

Etter en rekke eksperters oppfatning er det ingen vei utenom nå: Vi må ikke bare erklære nødsituasjon i verden, men også handle deretter, inntil de globale miljøkrisene er stanset. Dette innebærer at vi må begynne å endre samfunnet vårt radikalt nå. Ifølge FNs klimapanel må vi gjennomføre en «rask og omfattende omstilling uten sidestykke på alle samfunnsområder». Ifølge det internasjonale biodiversitetspanelet trengs det, sammen med omfattende naturvern, «grunnleggende endringer» og «en fundamental, omfattende omorganisering» av verdens samfunn.

Og det kan bare gå for sakte. Et team av ledende klimaforskere har advart om at det vi mennesker foretar oss «i de neste tiårene vil ha avgjørende innvirkning på planeten de neste 10.000 til 100.000 årene.»  Det vandrende naturleksikonet fra britiske BBC, David Attenborough, har påpekt at «det vi gjør de neste 20 årene, vil avgjøre fremtiden for alt liv på Jorden.»

Har disse kloke hodene rett, kan ikke den verdenshistoriske betydningen av tiden vi lever i understrekes sterkt nok, ei heller den verdenshistoriske betydningen av det vi gjør i denne tiden. Menneskehetens og mange andre arters fremtid på Jorden kan med andre ord stå og falle med hva nålevende generasjoner gjør de kommende årene. Et større ansvar kan ikke legges på noen mennesker, og et mer katastrofalt svik er utenkelig, om vi ikke tar tak i det.

For mange vil det være uhyre vanskelig å forholde seg til en så ekstrem situasjon. Et slikt scenario hører hjemme i science fiction-filmer, ikke i virkelighetens verden når vi har slått av TV-en. Ansvaret som pålegges oss er simpelthen for overveldende til å fatte.

Saken er imidlertid at vi må takle det, og jo raskere, jo bedre. Det økosfæriske masseødeleggelsesmaskineriet som vårt moderne samfunn representerer, forsvinner ikke ved at vi lukker øyne og ører og går videre som om ingenting har hendt. Tvert imot er det på vei til å bli verre.

Denne boken presenterer et forslag til en handlingsplan for hvordan vi kan løse både den globale klimakrisen og biodiversitetskrisen, så Jorden kan bli bærekraftig ikke bare for menneskene, men også for dens millioner av andre arter. Det krever et paradigmeskifte i samfunnet, livssynet og verdiene våre.

Kanskje innebærer det like omveltende samfunnsendringer som da vi gikk fra nomadiske jeger-sankersamfunn til jordbrukssamfunn og fra jordbrukssamfunn til kapitalistiske industrisamfunn. Etter å ha spredd oss mer og mer på Jorden de siste tusen årene, er det på tide at vi krymper, slik at vi fyller og dominerer betydelig mindre. Denne U-vendingen må starte så snart som mulig.

Les mer om boken «Slik skaper vi en bærekraftig verden», som teksten er hentet fra.