Kjenn ditt «nok»

Vi lever med et kulturelt skript som sier at vi aldri har eller er nok. April Rinne reflekterer over dette i boken «Flux».

I dagens forbruksverden blir vi presset av et gjenstridig skript som roper «mer er bedre» og som håner deg for ikke å gjøre, tjene eller oppnå nok. Dette skriptet er gammelt og råttent, men det er fortsatt i høyeste grad i live. Til syvende og sist er det altfor mange mennesker som sliter med å svare på følgende: Er jeg nok?

Kilden til det engelske ordet for nok, enough, er det gamle greske ordet enenkein, hvilket betyr «å bære». Opp gjennom historien var «nok» forbundet med det et menneske kunne bære. Begrepet er med andre ord orientert mot menneskelige behov. Andre tidlige språk fra latin til gammelengelsk til albansk har et lignende fokus på tilstrekkelighet og tilfredstillelse som er forbundet med nok: «Nok» betydde at man hadde tilfredsstilt sine behov. Verken mer eller mindre.

Om det dreier seg om kvantitet eller kvalitet eller omfang, handler «nok» fortsatt om tilstrekkelighet og tilfredshet: ikke mer og ikke mindre. Likevel har ordet fått en ny betydning, uavhengig av definisjon. Mentalt, følelsesmessig og i virkeligheten har mange mennesker byttet ut normen «nok til å tilfredsstille» med evig utilstrekkelighet, umettelighet og «aldri nok». Dette skiftet springer i stor grad ut fra den moderne forbrukskulturens inntog. Forbrukerskriptet makter alltid å overbevise individer og samfunnet som helhet at mer er bedre. Jo mer du eier, desto større er din «verdi». Jo mer du tjener, desto viktigere er du. Jo flere følgere du har, desto ... Virkelig?!

En mentalitet som roper etter «mer», måler alt i tall og relativ makt: «Du er hva du måler.» «Hvis du ikke kan måle det, eksisterer det ikke.» Du tjener mer enn Jack, du er mindre vellykket enn Olivia, huset ditt er større enn huset til Frank, IQ-en din er lavere enn Julias og så videre. Men hva sier dette egentlig om deg – og om verdiene bakenfor disse målene?

Denne mer-syklusen og skriptet som driver det frem, slår lett rot og er forbausende vanskelig å bli kvitt. Men vent nå litt. Dette er et skript. Og det er ikke et skript mange ville godtatt om de faktisk tok et skritt tilbake og tenkte seg om. Hvem har vel lyst til å leve for et uoppnåelig mål noen andre har satt, et mål som er utmattende, dyrt og ofte leder til mer misunnelse enn glede?

Å kjenne ditt «nok» gjør det klart hva som virkelig betyr noe. Når du kjenner ditt «nok», er du mindre urolig og får større evne til å leve godt. Ved å finpusse denne fluxevnen kan du frigjøre potensialet ditt og endelig bruke det. Å kjenne ditt «nok» gjør at du innser hvor fåfengt det er å sammenligne, og det gjør deg i stand til å utvikle dine egne mål for hva som er «nok» forankret i indre tilfredsstillelse, mening, relasjoner, tilpasningsdyktighet, evnen til å utforske og å hjelpe andre. Slike mål handler ikke om prislapper. De ser ikke ned på andres suksess: Jeg er ikke «mer» vellykket enn deg, eller du enn meg, om vi begge er klare på hva som er «nok» for oss. Vi får tvert imot større evne til å løfte hverandre opp.


Les mer om boken her:

Flux
kr 349,00