Ani er tilbake med kosmisk innsikt
Ani fra Syr er kjent for sitt skråblikk på oss jordboere. Kjenner du henne ikke fra før, får du en ny sjanse nå.
Hun dukker plutselig opp uten forvarsel, ofte under et kastanjetre. Det er litt vanskelig å bestemme alderen hennes. Hun ser ut som et menneskebarn på terskelen til tenårene, men hun snakker som en vis mystiker. Hun bor på en planet der tiden er som en elastisk strikk, bøker er aktive medskapere og emosentrikere lærer deg å styre følelsene dine. Ani fra Syr inntok tidsskriftet Flux tidlig på 2000-tallet, og nå kommer hun i bokform.
Hva får du hvis du krysser en tenåring fra en annen galakse, en filosof i tretoppene og et forlag som verdsetter både følelser og fysikk? Nei, det er ikke en gåte – det er Flux. I 1990 startet eventyret. To karer med stort behov for å ta virkeligheten ut av boksen, inviterte fysikeren David Bohm til Norge. Det ble opptakten til et tidsskrift, en stiftelse og til slutt et forlag. Flux ble en trygg havn for idéer som ellers ville blitt avvist som for rare i akademia. Akkurat det Ani elsker.
Ani har en humor som ofte får jordiske begreper til å virke absurde. Hun lytter, ikke bare til mennesker, men til planter og fjell. Hun utfordrer alt vi tar for gitt. Hva er tid? På Syr er den mindre som en tikkende klokke og mer som en leken katt. Arbeid? Syr er en levende planet som samarbeider med innbyggerne. Ani ser på Jorden med kjærlig bekymring, og bygger broer mellom det jordiske og det kosmiske.
Flux er kjent for å inspirere folk til å spørre: «Hva er et menneske?» og «Hva vil vi egentlig med planeten vår?» Nå utgir vi en bok som gjør disse spørsmålene levende – i en dialog mellom mennesker og syranere. Boken en sprudlende invitasjon til å revurdere verdier og tenkemåter. Ani kritiserer jordboernes kamp mot naturen og hverandre, og foreslår en mykere, mer lyttende tilnærming. Når dialog trumfer debatt, kan man finne nye svar på gamle spørsmål, mener hun.
Flux har alltid utfordret akademias «smårutete rasjonalisme» og samfunnets fokus på materielle verdier. Ani ser jordboernes ødeleggelse som et resultat av å føle seg alene, avkoblet fra helheten. Hun og Flux deler en visjon om en verden der dialog, helhet og flyt erstatter konkurranse, fragmentering og statiske systemer.
Begge tror på menneskets evne til å vokse gjennom bevissthet og forbindelse med noe større. Ani kan nesten sees som en litterær personifisering av Flux’ idealer. Hun snur opp-ned på vante tankemåter, og tilbyr håpefulle perspektiver der vi mennesker kan leve i harmoni med kosmos.