Når vi slutter å lytte, slutter vi å forstå

I en verden hvor raske avgjørelser, informasjonsflom og økende polarisering råder, kan mennesker ha en tendens til å lukke seg inne i egne perspektiver. Hva skjer når vi ikke lenger lytter – når vi avfeier, overser eller til og med «kansellerer» andre stemmer?

Mange av dagens samtaler utvikler seg til ekkokamre. Vi omgir oss med meninger som bekrefter det vi allerede tror, og lukker ørene for dem vi har bestemt oss for at vi er uenige med. Vi lytter ikke for å forstå – vi lytter for å svare, overbevise eller forsvare. Dette skjer ikke bare i politikk og samfunnsdebatter, men også på arbeidsplasser, i teammøter og i daglig kommunikasjon.

Men hva skjer når vi ikke lenger lytter – når vi avfeier, overser eller til og med «kansellerer» andre stemmer? Vi risikerer å gå glipp av noe viktig.

Dersom vi nekter å høre på noen fordi vi antar at de tar feil, mister vi muligheten til å forstå. Det handler ikke nødvendigvis om å bli enige – men om muligheten til å se verden fra et annet ståsted, til å finne felles grunn der vi trodde det ikke fantes noen, og til å lære noe vi ikke visste fra før.

“Den kanskje viktigste og vanskeligste ferdigheten for moderne, vestlige mennesker, er å lytte ordentlig.”
– Dag Andersen

«Altfor ofte lytter vi bare med et halvt øre mens vi er opptatt av hva vi selv skal si. Det kan være at vi fører hver vår monolog, at alle prater i sine egne spor uten egentlig å bry seg om å komme de andre i møte.»

Å lytte på flere nivåer
Å lytte er ikke nødvendigvis så rett frem som det først kan virke. Å virkelig lytte, handler om å lytte på flere nivåer etter det som blir sagt – og ikke blir sagt. Det innebærer å observere og benytte alle sanser. Da får vi med oss både ord, mening og stemning. Dette er ikke alltid så enkelt som det høres ut. Når andre prater, er det fort gjort å begynne tenke ut hva man selv mener om saken og kanskje også formulere et svar. Da har vi beveget oss bort fra aktiv og oppmerksom lytting.

Det er ikke farlig å høre på noen du er uenig med. Det som er farlig, er at vi slutter å lytte helt. For hvordan skal vi løse konflikter, forstå hverandre eller skape positiv endring hvis vi ikke engang er villige til å høre hva andre har å si?

Dialog i arbeidslivet – en konkurransefordel
Virksomheter som fremmer en kultur for åpen dialog og nysgjerrighet, lykkes bedre. Hvorfor? Fordi de lærer raskere, tilpasser seg endring mer effektivt og utnytter mangfoldet av perspektiver som finnes i organisasjonen.

Likevel ser vi ofte det motsatte. Møter der noen få dominerer samtalen, mens andre trekker seg unna. Beslutninger som tas på bakgrunn av gamle antakelser, ikke ny innsikt. Ledelse basert på kontroll, snarere enn samarbeid.

Hva om vi gjorde det annerledes?

Hva om vi begynte å lytte – ikke for å få rett, men for å forstå? Hva om vi stilte spørsmål før vi konkluderte? Hva om vi møtte uenighet med nysgjerrighet, ikke avvisning?

Dette gjelder ikke bare ledere. Det gjelder alle.

Hvordan hadde relasjonene våre endret seg om vi virkelig lyttet til partneren, barna eller vennene våre – uten å avbryte, uten å dømme? Hvordan ville arbeidsmiljøet bli hvis vi la like mye vekt på å forstå hverandres synspunkter som vi gjør på å fremme våre egne? Hva om vi lærte å snakke med dem vi er uenige med – i stedet for å avskrive dem som umulige å forstå?

Dialog, slik vi bruker begrepet i Flux, handler ikke om å vinne en diskusjon, men om å utvide perspektivet. Det betyr å være nysgjerrig, selv når det er vanskelig. Å tørre å spørre: "Hva ligger bak denne personens synspunkt?" i stedet for å avvise det umiddelbart. Å kunne lytte uten å forsvare seg, og snakke uten å angripe.

Foto av Joanna Macy: Adam Shemper

“The greatest gift you can give another is the purity of your attention.”
– Joanna Macy

I Joanna Macys The Work That Reconnects er det å lytte med nærvær og åpenhet ikke bare en kommunikativ ferdighet, men en handling som bygger tillit og inviterer til dypere samspill. I ledelse handler det om å være til stede med mennesker på en måte som gjør at de føler seg sett, hørt og verdsatt. Macy viser at det å lytte uten å fikse, vurdere eller avbryte, skaper kontakt – utgangspunktet for all bærekraftig endring.

(Foto: Adam Shemper)

Lytting er en superkraft. Å virkelig lytte er en aktiv handling som krever innsats, ydmykhet og mot. Når vi virkelig hører hverandre, skapes grunnlaget for bedre samarbeid, dypere forståelse og klokere beslutninger.

Endring starter med dialog. Og dialog starter med å lytte.

Vil du lære mer om viktigheten av aktiv lytting – og bruke dette til å bli en bedre leder, kollega eller samtalepartner?

Enten du jobber i en lederstilling, er en del av et team, eller ønsker å forbedre relasjonene dine i privatlivet, vil en bevisst holdning til hvordan du lytter endre måten du kommuniserer og samhandler på.

Dialogisk lederskapsprogram er for deg som…

  • …er leder og ønsker å styrke din relasjonelle kapasitet

  • …jobber med mennesker og kommunikasjon

  • …vil bli tryggere i deg selv, mer bevisst i relasjoner og tydeligere i ditt uttrykk

  • …vet at godt lederskap starter med selvinnsikt

Les mer om Dialogisk lederskapsprogram


Aktuelle podkastepisoder:

Neste
Neste

Oprah løfter frem Flux-favoritter