Psykologi Flux Forlag Psykologi Flux Forlag

Den formbare barnehjernen

Tidlig i spedbarnets liv lagrer høyre hjernehalvdel mønstre for tilknytning og strategier for å mestre følelser. Astri Hognestad skriver om betydningen av gode omsorgspersoner.

Les mer
Flux Forlag Flux Forlag

Evne til innlevelse

“Det er viktig å skille mellom ufrivillig ensomhet, altså savn, og frivillig ensomhet, som kanskje er det vi trenger aller mest i et moderne samfunn. Sansene er så opptatt av bilder, lukter, synsinntrykk, samvær og opplevelser at mange aldri får tenkt over vitsen med det hele”, sier Erik Dammann i denne samtalen fra arkivet.

Les mer
Kristine Oddvin Andersen Kristine Oddvin Andersen

Gjør medikamenter oss friske?

De fleste av oss har vokst opp med oppfattelsen av at moderne, medikamentbasert medisin gjør oss friske. Eller i det minste friskere. Men stemmer det?

Les mer
Flux Forlag Flux Forlag

Syk av samfunnet

Hvorfor sliter så mange med såkalte livsstilssykdommer? Er de syke fordi de ikke klarer å tilpasse seg, eller er det en sunn reaksjon på et sykt samfunn?

Les mer
Flux Forlag Flux Forlag

Bedre føre var

Føre-var-prinsippet er en moderne måte å foreta beslutninger på. Istedenfor å spørre hvor mye giftige stoffer en baby eller et økosystem tåler, sier prinsippet at vi skal spørre etter hvor mye det er mulig å unngå.

Les mer
Flux Forlag Flux Forlag

Full fart fremover!

Titanic-forliset kan symbolisere vår tid. Vi er preget av en ensidig tro på fremskritt selv om faresignalene er mange, skriver Astri Hognestad.

Les mer
Tankesprang Flux Forlag Tankesprang Flux Forlag

Dypøkologien

Dyp økologi (til forskjell fra grunn økologi) innebærer en dyp intensjon og en oppriktig vilje til spørsmål, dialog, innlevelse og handling – individuelt og kollektivt. Her er en forenklet versjon av dypøkologiens 8 punkter.

Les mer