Den formbare barnehjernen
Tidlig i spedbarnets liv lagrer høyre hjernehalvdel mønstre for tilknytning og strategier for å mestre følelser. Astri Hognestad skriver om betydningen av gode omsorgspersoner.
#3: Pari-senteret
I år ønsker vi å bruke adventstiden til å fremsnakke mennesker og organisasjoner som vi opplever gjør godt arbeid. Denne tredje søndagen vil vi fokusere på Pari-senteret.
Evne til innlevelse
“Det er viktig å skille mellom ufrivillig ensomhet, altså savn, og frivillig ensomhet, som kanskje er det vi trenger aller mest i et moderne samfunn. Sansene er så opptatt av bilder, lukter, synsinntrykk, samvær og opplevelser at mange aldri får tenkt over vitsen med det hele”, sier Erik Dammann i denne samtalen fra arkivet.
#2: Margaret Wheatley og Warriors for the Human Spirit
I år ønsker vi å bruke adventstiden til å fremsnakke mennesker og organisasjoner som vi opplever gjør godt arbeid. Andre ut er Margaret Wheatley og Warriors for the Human Spirit.
Norske leger som støtter dødshjelp må komme på banen
Dødshjelpdebatten er ganske sovende i Norge. Den blusser stort sett bare kort opp når vi hører sterke historier i mediene. Ett av de vanskeligste spørsmålene angående dødshjelp er nettopp hvordan en ordning skal se ut i praksis og hvem som kan benytte seg av den.
#1: Joanna Macy og The Work That Reconnects
I år ønsker vi å bruke adventstiden til å fremsnakke mennesker og organisasjoner som vi opplever gjør godt arbeid. Joanna Macy og prosjektet The Work That Reconnects er første ut.
På tide å ta et fundamentalt valg
Står du overfor to motstridende ønsker eller valg? For å finne løsningen, må du se på dine fundamentale behov, skriver Daniel Ofman.
Viljestyrkens fire kategorier
Vil du gjøre en endring i livet som krever viljestyrke – ikke utsett viljestyrken for flere krevende oppgaver samtidig, skriver Roy F. Baumeister og John Tierney.
Da døden ble uakseptabel
Mens døden har blitt et tabu vi prøver å gjemme bort, har den døende blitt umyndiggjort, skriver Bjørnar Berg.
Bare da er sinnet fritt
De fleste av oss er redde for å dø fordi vi ikke vet hva det vil si å leve, skriver Jiddu Krishnamurti.
Gjør medikamenter oss friske?
De fleste av oss har vokst opp med oppfattelsen av at moderne, medikamentbasert medisin gjør oss friske. Eller i det minste friskere. Men stemmer det?
Syk av samfunnet
Hvorfor sliter så mange med såkalte livsstilssykdommer? Er de syke fordi de ikke klarer å tilpasse seg, eller er det en sunn reaksjon på et sykt samfunn?
Kjenn ditt «nok»
Vi lever med et kulturelt skript som sier at vi aldri har eller er nok. April Rinne reflekterer over dette i boken «Flux».
Det er ikke realistisk å fortsette som før
For ikke så altfor lenge siden var sparing og nøysomhet en dyd, i dag er det nærmest samfunnsfiendtlig ikke å delta i forbruksspiralen. Henrik B. Tschudi skriver om dette i forordet til boken «Levende økonomi» av Christian Egge.
Når kontakten forsvinner
Den deprimerte føler seg adskilt fra alle rundt seg, men det spiller likevel en rolle hvordan de oppfører seg.
Tilknytningen til vårt indre rom
Astri Hognestad skriver om mennesker i kritiske situasjoner som har fått meningsfulle visjoner.
Bedre føre var
Føre-var-prinsippet er en moderne måte å foreta beslutninger på. Istedenfor å spørre hvor mye giftige stoffer en baby eller et økosystem tåler, sier prinsippet at vi skal spørre etter hvor mye det er mulig å unngå.
Sett ned farten!
Vi må revurdere vårt forhold til produktivitet og bærekraft. En bedre måte å leve på ligger rett foran nesen på oss, skriver April Rinne.
Full fart fremover!
Titanic-forliset kan symbolisere vår tid. Vi er preget av en ensidig tro på fremskritt selv om faresignalene er mange, skriver Astri Hognestad.
Dypøkologien
Dyp økologi (til forskjell fra grunn økologi) innebærer en dyp intensjon og en oppriktig vilje til spørsmål, dialog, innlevelse og handling – individuelt og kollektivt. Her er en forenklet versjon av dypøkologiens 8 punkter.