Vil barna kjenne seg lurt?
Barn lærer om kretsløp i naturen, om mikroorganismene i jorda og dyrking uten insektfiendtlige sprøytemidler. Som voksne skal de ut i en verden som ikke tar hensyn til dette, skriver Kari Gåsvatn.
Føler du innerst inne at noe er galt med deg?
Astri Hognestad skriver om skamfølelsen som undergraver selvfølelsen, fra boka «Følelser – ditt indre navigasjonssystem».
Mange oppdragelsesmetoder utnytter denne frykten
Kan vi forandre verden ved å appellere til folks følelse av skyld og skam? Denne tankegangen tilhører adskillelsens tidsalder, skriver Charles Eisenstein.
Ufortalte historier kan tynge omgivelsene
Vi tror kanskje at vi skjermer de vi er glade i ved å ikke fortelle om det vonde vi har vært med på. I virkeligheten er det motsatt, skriver Marit Fagerheim Wiik, som er gift med den traumatiserte flyktningen Ali.
Å tape selvet kan fylle livet med mening
Veien til et meningsfullt liv hviler på fire søyler, skriver Emily Esfahani Smith. En av dem er opplevelsen av transcendens.
Kan vi forandre samfunnet uten å forandre oss selv?
Er åndelig praksis en avsporing fra den innsatsen som trengs for å endre samfunnet? Nei, mener Charles Eisenstein, for verden reflekterer selvet.
Relasjoner er en kunstform
Linda Ellinor skriver om dialogens kreative muligheter, fra boken «Ledelse og samspill med dialog».
Dette skiller den lokale magikeren fra de andre
Den tradisjonelle medisinmannen er ikke først og fremst en helbreder, men en som kjenner og respekterer naturen. David Abram skriver om det naturlige vi kaller overnaturlig, fra boken «Sansenes magi».
Hvor får savanter evnene sine fra?
De kan spille avansert musikk, eller finne lange primtall på et blunk – uten å ha lært det, og ofte med sterk utviklingshemming. Legen Larry Dossey vil tenke nytt om bevissthet for å forstå savantenes ferdigheter.
Er det umulig å finne minner i hjernen?
En ung mann med toppkarakter i matte og en IQ på 126, hadde en hjerne på fem prosent av normal størrelse. Biokjemiker Rupert Sheldrake belyser noen av hjernens mysterier.
Å absorbere frykt
Frykt i én person kan manifestere seg som fysisk sykdom i partneren. Legen Gabor Maté skriver om familiesystemer og forhold som er ute av balanse, fra boka «Når kroppen sier nei».
Det neste kulturtrinn handler om å forstå følelser
Mennesket har lært seg mye om å kontrollere den materielle verden. Vi sier nei til fysisk forurensning, men vi er vidåpne for mental forurensning. Tiden er inne for å bli mer bevisst på vårt eget styringssystem – følelsene. Dag Andersen skriver om sin visjon for det neste kulturtrinn, fra boka «Det femte trinn».
Den skamfulle og den ærlige seksualiteten
Seksualiteten er så komplisert i Vesten! Det skriverSobonfu Somé, som kommer fra en landsby i Burkina Faso.
Hvorfor går kroppen til krig mot seg selv?
Immunsystemet eksisterer ikke løsrevet fra våre daglige erfaringer. Medisinere må snakke mer med pasienter om hva de har opplevd, skriver legen Gabor Maté.
Hva betyr det å være god?
Den kinesiske filosofen Konfutse var opptatt av enkle ideer om hvordan vi opptrer i hverdagen. Ikke av de store, abstrakte spørsmålene vi vanligvis forbinder med filosofi. Les mer om det i dette utdraget fra boka «Veien» av Michael Puett.
Positiv tenkning kan stå i veien for selvinnsikt
Jo mer du stenger angsten ute med «positive tanker», fornektelse eller dagdrømmer, jo lenger vil stresset virke på deg. Den kanadiske legen Gabor Maté råder oss ikke til å tenke positivt, men til å tenke ærlig.
Vi må anerkjenne traumenes betydning
At noen påfører andre psykisk skade, er så vanlig at de fleste av oss ikke ønsker å se hva som egentlig skjer. Når vi innser traumenes betydning, blir det også umulig å forsvare krigføring, skriver psykologiprofessor Franz Ruppert.
Sjamanens økologiske funksjon
Vi tenker at sjamanen kontakter «det overnaturlige». I virkeligheten er det naturen som holdes hellig i innfødte og muntlige kulturer. David Abram løfter blikket for å forstå besjelede krefter rundt oss.