Hvorfor får svarte amerikanere oftere prostatakreft?
Hos afroamerikanere er prostatakreft dobbelt så vanlig som i den hvite amerikanske befolkningen. Gabor Maté ser nærmere på psykologiske faktorer.
Etter fem minutter i et klasserom ser du ikke lenger rase
Da David McCullough begynte som engelsklærer ved en vidergående skole i Massachusets i 2002, ble han bedt om å gjøre unntak for svarte elever.
Skjebne som kamp – noen innfall
Uten spenning, kamp og kampens utfall synes skjebnen å falme, og livet kan synes blekt tamt.
Har du ensomhetsangst?
Å kunne takle å være alene er viktig for menneskers utvikling, skriver psykoterapeut Astri Hognestad.
Den åttende dag
I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden. En mindre kjent del av historien, er hva Gud gjorde da han hadde hvilt ut på den sjuende dag.
Har universet en mor?
Jo dypere våre nye, kraftige instrumenter søker inn i universet, jo flere mysterier avdekker de, skriver Ervin Laszlo (fra boken «Revolusjon i vitenskapen»).
Du er født overtroisk
Tunge ting faller raskere i bakken. Solen går i bane rundt jorden. Fakta eller overtro? Svar fort! Pål Johan Karlsen utfordrer deg til å undertrykke «overtroiske» impulser.
Vi er redde for alt som forstyrrer vår fortelling om verden
Da Charles Eisenstein kom til Taiwan, fikk han utfordret verdensbildet sitt (fra boken «En vakrere verden er mulig»).
Soppen var en trussel mot kirkens autoritet
Da spanjolene erobret Sør-Amerika på 1500-tallet, slo de hardt ned på indianernes bruk av psykoaktiv sopp. Michael Pollan forteller hvorfor i dette utdraget fra boken «Psykedelisk renessanse».
Psykedelika kan fungere som en overgangsrite
En overgangsrite gjør deg klar til å «gjenfødes» som en ny person. Rupert Sheldrake mener én av grunnene til at unge mennesker tar psykedeliske stoffer, er at det fungerer som et slikt ritual.
Mat kan ikke overlates til fri flyt og mektige konserner
Det å være kritisk til at konsernmakt ødelegger lokalt landbruk og lokal natur, har ingenting med mangel på åpenhet overfor verden å gjøre, skriver Kari Gåsvatn.
Mat er verdens største svindelbransje
Skal vi berge helsa, klimaet og artsmangfoldet, må vi spise annerledes. Det er ikke lett når matindustrien gjør sitt beste for å bedra oss, skriver Kari Gåsvatn.
Klimakrisen krever et politisk mirakel, ikke et teknologisk
Menneskeskapte klimaendringer er et resultat av vårt verdenssyn, vår sivilisasjons mytologi, skriver Charles Eisenstein. Hvis det var opp til teknologien å redde oss, hadde den allerede gjort det.
Tror du at du hadde en lykkelig barndom?
Er det lurt å tro at man har hatt en lykkelig barndom, hvis sannheten er en annen? Gabor Maté skriver om en kvinne som utviklet spiseforstyrrelser.
Hva nå, middelaldrende kvinne?
René Toft Simonsen skriver om den middelaldrende kvinnens usynlighet, både på film og i samfunnet utenfor.
Svigermors kultur er en æreskultur
Marit Fagerheim Wiik giftet seg med flyktningen Ali Djabbary fra Iran. Her forteller hun om sin iranske svigermor Ozra og hennes syn på ekteskapet. (Fra boken «Å elske en flyktning»).
Du er ikke født kontrollfreak
Mye av det vi kaller personlighet er ikke medfødte særtrekk, men mestringsstrategier vi tilla oss i barndommen.Noen slike strategier øker risikoen for sykdom ved å gjøre oss mer utsatt for kronisk stress, skriver Gabor Maté.
Effektivitet kan forverre psykisk helse
Vi må skape holdninger i arbeidsliv, skole og helsevesen som gjør at vi lærer å forholde oss til følelsene våre, skriver Astri Hognestad.