Tre positive møter gjør deg rustet for motgang
Kjærlighetsforsker Barbara Frederickson forteller hvordan en nedbrutt kvinne fant en effektiv praksis for å takle stress.
Du er ikke født kontrollfreak
Mye av det vi kaller personlighet er ikke medfødte særtrekk, men mestringsstrategier vi tilla oss i barndommen.Noen slike strategier øker risikoen for sykdom ved å gjøre oss mer utsatt for kronisk stress, skriver Gabor Maté.
Å holde rommet
Å holde rommet betyr å være villig til å være sammen med en gruppe uten å dømme, uten å gi følelsen av utilstrekkelighet, uten å prøve å fikse eller å påvirke utfallet.
Vær nysgjerrig på din egen frykt
«Frykt ikke», sier alle de store, åndelige tradisjonene. Det betyr ikke at vi ikke skal føle frykt. Det viktige er å legge merke til hva vi gjør med frykten vår, skriver Margaret J. Wheatley.
Dette er overgangsalderens gave
«Jeg kan ikke lenger gjemme meg, forsøke å være perfekt», skriver René Toft Simonsen. Da den tidligere supermodellen kom i overgangsalderen, innførte hun et ritual for å hamle opp med perfeksjonismen.
Effektivitet kan forverre psykisk helse
Vi må skape holdninger i arbeidsliv, skole og helsevesen som gjør at vi lærer å forholde oss til følelsene våre, skriver Astri Hognestad.
Slik blir det lettere å ta livsvalg som er riktige for deg
Vi er oss selv nærmest, sier et ordtak. Er det sant? Jeg tror mange sliter med å føle nærhet til seg selv, skriver Kristine Storli Henningsen.
Vil barna kjenne seg lurt?
Barn lærer om kretsløp i naturen, om mikroorganismene i jorda og dyrking uten insektfiendtlige sprøytemidler. Som voksne skal de ut i en verden som ikke tar hensyn til dette, skriver Kari Gåsvatn.
Bybøndene er her
Urbane dyrkere tar makten over maten tilbake. Noen steder er forlatte områder omgjort til flotte parsellhager, som også beriker bomiljøet, skriver Åse Dragland.
Om å være sint
Dialog er venn med det uvante, det overraskende og frustrerende for det er de beste midler til å avsløre antakelser.
Føler du innerst inne at noe er galt med deg?
Astri Hognestad skriver om skamfølelsen som undergraver selvfølelsen, fra boka «Følelser – ditt indre navigasjonssystem».
Mange oppdragelsesmetoder utnytter denne frykten
Kan vi forandre verden ved å appellere til folks følelse av skyld og skam? Denne tankegangen tilhører adskillelsens tidsalder, skriver Charles Eisenstein.
Slik kan landbruket bidra til karbonlagring
Hvorfor drives ikke mer landbruk slik at det bidrar til karbonlagring i jorda? Kari Gåsvatn har møtt Trond Qvale, en pionér innen regenerativt landbruk i Norge.
Grønne byer løser problemer i Asia
Singapore satser på «grønne vegger», og Kina vil bygge en helt ny skogsby. Åse Dragland gir oss et oppløftende innblikk i urban beplantning, som gir renere luft i forurensede storbyer.
Dansen som snur opp-ned på den sosiale orden
Hierarkiske samfunn har hatt et anstrengt forhold til dans og musikk. Rupert Sheldrake ser nærmere på kraften i det musikalske, fra boken «Vitenskap og åndelig praksis».
Der menneskenes språk speiler fuglenes
Koyukon-indianerne lytter oppmerksomt til nyanser i lokalefugleskrik. Både språket og sangene deres gjenspeiler fuglelyder – og fuglene svarer, skriver David Abram.
Slik takler du ambivalente relasjoner
Å omgås folk vi har motstridende følelser for, kan være mer tyngende enn kontakten med folk vi klart misliker. Pål Johan Karlsen tar for seg forskning på temaet, fra boken «Psykologi i et nøtteskall».
Utfordringen er at jeg kommer for nær mennesker
Noen strever med å få venner – og noen strever faktisk med at de raskt kommer nær folk. Kristine Storli Henningsen forteller hvordan hun lærte å sette grenser for nærheten.