Kaoskommunikasjon
Ofte foretrekker vi lineær, ryddig kommunikasjon for å løse konflikter. Men den mer kaotiske, ikke-lineære har også en funksjon, skriver Arnold Mindell.
Når en pandemi nærmer seg slutten
Nå er det endelig over, sa folk. De andres intimsone er din intimsone nå. Klemming er in. Folkemengder er noe man skal bade i. Men hva sitter vi igjen med etter disse to knappe årene med covidfrykt og vaksinemotstanderhets, sett fra et undervisningsståsted?
Den dialogiske dansen
Før hver dialog går deltakerne gjennom spilleregler og ferdigheter. To av ferdighetene handler om å uttrykke og å lytte, men hva innebærer det egentlig å kultivere disse ferdighetene? Hva skjer hvis vi underkjenner den ene eller andre?
Økologisk økonomi for bærekraftig samfunnsutvikling
Dagens samfunn står overfor mange utfordringer som det har vist seg vanskelig å løse. Faget økologisk økonomi ble etablert med utgangspunkt i at det var umulig å finne løsninger på problemer knyttet til miljø og fattigdom innenfor dagens vekstorienterte globaliserte markedsøkonomi.
Fremtiden er i Flux
Som 20-åring ble April Rinne kastet ut i uvisshet. Nå vil hun lære oss å se på endring og usikkerhet som muligheter og ikke som trusler. Teksten er hentet fra innledningen til boken «Flux».
Lidelsen har mye å lære oss
Når livet blir vanskelig eller smertefullt, føler vi at noe er galt. Pema Chödrön ber oss snu opp-ned på den vanlige tenkemåten om lidelse.
Når summen er større enn delene
Dialog er en samtale med et senter, og ikke så mye en diskusjon med motstridende sider. Fremfor at individer forteller hverandre sine sannheter, kan dialog bidra til å løfte oss ut av polariseringen, i retning av (noe) større felles forståelse.
Straff og tvang forverrer traumer
Mange tiltak for traumatiserte barn og unge har misforstått hva som hjelper, skriver psykiater og traumeekspert Bruce D. Perry.
Hva gjør man med en elev som dette?
Hvordan takler man en gutt som får stadig større atferdsproblemer? Arbinger Institute deler en historie om dette i boken «Om å tenke utover seg selv».
Gjerrigknarkens julegaver
Gjerrigknarken fikk sin viktigste utdanning i barnehagen. Her lærte han at en tom dorull bare trenger en stoffrest for å bli en alle tiders blyantboks til skrivebordet. En boks for de fineste pennene får du av syltetøyglass, bare husk å spise opp innholdet først.
Et julespill i 6 akter...
Vi spurte Marvin Halleraker om å lage en tegning. Motiv kunne han velge selv. Det skulle danne første bilde i en tegneserie. Fem andre tegnere sa seg villige til å være med på leken.
Sender du doble signaler?
Arnold Mindell jobber med konfliktløsning, og skriver om den dårlige kommunikasjonen som kan oppstå når vi sier noe annet med ordene våre enn med de ubevisste signalene.
Slik kan kommunikasjon bli forvirrende
Hvis kroppsspråket vårt ikke stemmer med det som blir sagt, er det som regel kroppens signaler som vinner fram, skriver Åse Dragland. Men ikke alltid.
Julehjelpen
Betraktninger fra en alternativ jul der alt er lov, alle er velkomne og samholdet er viktigere enn noe annet.
Julenissen, venn eller fiende?
Har du noen gang lurt på hvorfor mange barn er redd for julenissen? Det er ganske vanlig å se at voksne ler, rister oppgitt på hodet, eller til og med blir litt skamfulle eller irriterte, når den lille poden reagerer med gråt eller sinne på det som er ment å være et høydepunkt på selveste julekvelden.
Bakrusens medalje
Digitale verktøy blir presentert som den nye vinen, men som bruker havner man ganske raskt i den digitale bakrusen. De er ikke tilpasset livet i klasserommet, men er sikkert en nyttig datainnhentingskilde for hjemmekontorbleke konsulenter i fylkeskommunen som vil lage seg fargerike Excelark basert på halvferdige halvsannheter.
Barna som har lært meg det viktigste jeg vet
Hvordan voksne forholder seg til et barn under og etter en traumatisk hendelse kan utgjøre en enorm forskjell, skriver Bruce D. Perry.
Huset der man ikke skulle gråte
Før visste jeg ingenting om hva trygghet kunne gi meg, og hvilken forskjell det kunne utgjøre for min livskvalitet, skriver Hilde Eeg Foss.
Jusen på nye veier
Kan vi begynne å snakke om et hjerte i jusen, begynne å tenke oss et legalt system som skifter over fra en kampkultur med vinnere og tapere, til en helende profesjon som stiller seg i menneskehetens tjeneste?
Revolusjon i vitenskapen - bokanmeldelse
Hva om de gamle mystikerne og sjamanene i eldgamle kulturer hadde rett? Hva om det virkelig finnes noe mer bak den fysiske verden vi kjenner? Les bokanmeldelse av Revolusjon i vitenskapen av Ervin Laszlo her.