De gode spørsmålene – nøkkelen til innsikt og transformasjon
Vi er raske til å søke svar, men sjelden bevisste på hvordan vi formulerer spørsmålene som leder oss dit. Spørsmål er mer enn bare et verktøy for å få informasjon – de former vår forståelse av verden, våre relasjoner og våre beslutninger. Et godt spørsmål kan åpne en dør. Et dårlig spørsmål kan lukke den.
Gjennom historien har de mest innflytelsesrike tenkerne, lederne og innovatørene hatt én ting til felles: De stilte bedre spørsmål enn alle andre. Einstein sa en gang:
"Hvis jeg hadde en time på å løse et problem, ville jeg brukt 55 minutter på å finne det rette spørsmålet og 5 minutter på å finne svaret."
Dette illustrerer en dyp sannhet: Spørsmål er ikke bare en vei til svar – de former måten vi ser verden på. Gode spørsmål åpner opp for nye perspektiver, mens dårlige eller unyanserte spørsmål begrenser oss.
Uvitenhet som kilde til ny innsikt
Flux inngikk i 2024 et samarbeid med Nasjonalmuseet, hvor målet var å undersøke hvorvidt uvitenhet kan være en kilde til ny innsikt. Kurset er basert på et konsept av filosofen Ann Kerwin om hva som skjer når vi møter det vi har lite kunnskap om. Kerwin etablerte et kurs i uvitenhet for legestudenter ved University of Arizona. Målet var å oppmuntre dem til å undre seg, gruble, tvile, revidere – og ikke minst: å stille gode spørsmål.
I Curriculum of Ignorance hevder Kerwin at ekte læring begynner med en dypere bevissthet om hva vi ikke vet. Hun foreslår at vi burde bruke mer tid på å kartlegge og utforske vår uvitenhet – ikke bare vår kunnskap. Kerwin mener at utdanning ofte fokuserer altfor mye på å formidle riktige svar, i stedet for å nære evnen til å stille bedre spørsmål og tåle det uavklarte. Hun spør: Hva er det vi aldri stiller spørsmål ved – og hvorfor?
«Spørsmålet er selve krumtappen. Ofte er spørsmålet en slags kløe som må tilfredsstilles. Så blir svaret å klø seg, ferdig med det. La isteden spørsmålene få lov til å tumle mot hverandre i et skapende rom, uten å bli avbrutt av svar. All kunnskap er usikker og midlertidig. Det er derfor spørsmålene er så viktige.»
– Ann Kerwin
Kraften i åpne spørsmål
I flere av dialogkursene våre benytter vi også konseptet Clearness Committee som øvelse. Det er en radikalt annerledes tilnærming til å hjelpe noen til klarhet ved å stille åpne, ikke-ledende spørsmål. Ingen råd, ingen tolkninger – bare rom for den som søker innsikt til selv å utforske sitt indre landskap. Det høres enkelt ut, men det krever disiplin og trening.
Spørsmål som begynner med hva, hvordan, eller hvilke, åpner ofte opp, mens spørsmål som starter med er, kan eller skal, ofte lukker samtalen og snevrer inn svarrommet. Et lukket spørsmål kan for eksempel være: «Tror du det ville hjulpet å bytte jobb?» Et åpent alternativ kan være: «Hva skjer i deg når du tenker på å bli værende i jobben – og når du tenker på å bytte?»
Å trene på åpne spørsmål handler først og fremst om å bli bevisst egne vaner. Mange av oss har et innebygd ønske om å hjelpe, og da glir vi fort inn i råd eller styrende spørsmål. I stedet kan vi øve på å:
Lytte uten å planlegge neste spørsmål.
Skrive ned typiske lukkede spørsmål man stiller – og forsøke å åpne dem opp.
Øve i par eller grupper, der én deler et dilemma og de andre kun får stille åpne spørsmål.
Ta pauser i samtalen – noen ganger kommer de beste spørsmålene etter litt stillhet.
Ledere som stiller gode spørsmål, skaper bedre resultater
Å stille gode spørsmål er ikke noe man «bare gjør», men noe man må øve på. Mange ledere er vant til å være problemløsere og beslutningstakere. Dermed blir spørsmålene deres ofte styrende eller lukkede: «Har du prøvd å snakke med kunden igjen?» eller «Kan vi levere dette raskere?» Slike spørsmål kan ha sin plass, men de inviterer ikke til utforskning – de styrer mot et svar. Det er en øvelse å holde igjen egne løsninger og i stedet hjelpe andre til å komme dypere i egen tenkning. I en lederhverdag kan dette bety å spørre:
«Hva er det som gjør dette utfordrende for deg?»
«Hva tenker du at vi overser her?»
«Hvordan henger dette sammen med våre verdier?»
Slike spørsmål bygger ikke bare innsikt – de bygger tillit. Når ledere øver på å stille åpne spørsmål, utvikler de både seg selv og kulturen i organisasjonen. Det gir rom for refleksjon i stedet for raske svar, dialog i stedet for monolog – og et lederskap som former, i stedet for å dominere. Å stille spørsmål er ikke svakhet. Det er en styrke som krever mot, nærvær og nysgjerrighet. Og det kan læres – ett spørsmål av gangen.
Flere eksempler på gode spørsmål:
Kjernespørsmål vender en gruppe tilbake til det som betyr noe. De gir tillatelse til bred nysgjerrighet, som deretter kan bidra til meningsskaping.
Hva har dette å gjøre med det vi gjør i dag?
Hva er én ting du setter pris på og hvorfor?
Hva er noe som er tilstede i livet ditt i disse dager, og hva kan det ha å gjøre med det vi gjør her?
Lommespørsmål kan stilles nesten hvor som helst og i alle omgivelser. De inviterer til fellesskap gjennom undring og de er med på å skape tilknytning.
Hva kan vi sammen også være ved siden av det vi allerede er?
Hva lærer du om det vi prøver på?
Hva er den «store» historien her?
Hva er den «enkle» historien her?
«Clearness Committee, en metode utviklet av kvekere, som beskytter individets identitet og integritet samtidig som den henter visdom fra andre mennesker. Clearness Committee vitner om at det ikke finnes noen ytre autoriteter når det gjelder livets dypeste spørsmål – verken prester, terapeuter eller akademikere. Det finnes bare den autoriteten som finnes i hver og en av oss, og som venter på å bli hørt.»
– Parker Palmer
Vi går inn i en tid hvor forutsigbarhet er en illusjon. Ledere bør derfor trene opp evnen til både å lytte og stille de åpne spørsmålene – for å ta så gode avgjørelser som mulig i komplekse og stadig endrede landskap.
Vil du lære mer om hvordan du kan bruke spørsmål som et kraftfullt verktøy i samtaler og relasjoner? Vil du styrke lederskapet ditt gjennom dypere dialog?
I Dialogisk lederskapsprogram lærer du hvordan du:
✔ stiller spørsmål som åpner for refleksjon, innsikt og utvikling
✔ skaper psykologisk trygghet gjennom lyttende og ikke-dømmende kommunikasjon
✔ utfordrer egne og andres antagelser uten å skape forsvar
Aktuelle podkastepisoder:
Dette kurset går i dybden rundt grunnleggende dialogiske ferdigheter og utforsker grunnholdningene til dialog og hvordan vi bruker disse. Kurset inneholder mye erfaringsbasert læring.