En ikkelokal bevissthet
Hvor kommer bevisstheten fra? Ervin Laszlo reflekterer over dette i boken «Bevissthet i kosmos». Her følger et utdrag.
Er sinn og bevissthet begrenset til hjernen?
Etter fire hundre år med mekanistisk vitenskap har det nesten ikke vært noen fremgang med å forstå hvordan hjernen produserer subjektiv opplevelse, skriver Rupert Sheldrake. Kan det skyldes av sinn-i-hjerne teorien er feil?
Klimakrisen er en verdikrise
«Folk som har et religiøst utgangspunkt kan angripe spørsmålene fra en annen vinkel enn den vi pleier å bruke. Der er det en enorm rikdom å hente.»
Er du desillusjonert?
Charles Eisenstein er både aktivist og filosof. Her skriver han om desillusjonerte hippier og hvorfor det enda fins håp.
Har samfunnet plass for de som lever alene?
Å ha en familie er den uskrevne normen. Hvordan oppleves det for godt voksne folk å leve alene? Astri Hognestad møter blant annet «Tobias» i sin nye bok «Alene».
Klimakrisen med et dypøkologisk skråblikk
Jeg sitter i min glasshytte i vårt vakre fedreland og dveler om klimakrisen.
Psykoterapi må bli mer opptatt av årsaker
Ytre årsaker til psykiske problemer har vært undervurdert, skriver Franz Ruppert. Overgripere beskyttes, mens offeret får skylden for at terapien ikke virker.
Romantikk tvinger folk til å forkle seg
Romantikk handler om å skjule sitt sanne jeg og gi hverandre umulige løfter, mener Sobonfu Somé. I landsbyen hvor hun vokste opp, starter parforhold med noe annet.
Hvorfor finnes det noe fremfor ingenting?
Jim Holt ville finne svar på verdens største spørsmål. Her følger et utdrag fra hans bok «Hvorfor eksisterer verden?»
Astronauten som fikk en åpenbaring
Edgar Mitchell var sjettemann på månen. Ferden ga ham en aha-opplevelse og et nytt syn på kosmos. Lynne McTaggart forteller historien, fra boken «Den usynlige veven».
Hvor mye av oss selv er usynlig?
Vi kan se på universet som dødt og meningsløst, eller som en levende forlengelse av oss selv. Duane Elgin reflekterer over sammenhengen mellom det indre og det ytre.
Små handlinger forandrer også verden
La oss slutte å følge atskillelsens logikk, som devaluerer det beskjedne og personlige, skriver Charles Eisenstein.
To hjernehalvdeler – to holdninger
Venstre og høyre hjernehalvdel kan representere to måter å forholde seg til virkeligheten på. I dag er den ene måten blitt vel dominerende, skriver Gary Lachman.
Utdannelse må også være inndannelse
Følelser, inndannelse og avlæring er en viktig del av læringen. Det mente filosofen Arne Næss. Her reflekterer han over temaet, og minnes seg selv som tiåring.
Økonomen som oppdaget andre verdier
Per Hjalmar Svae trodde lykken ville komme av seg selv, senere. Så skjønte han hva han manglet.
Gudsbarnet inni oss – en julebetraktning
Vi har trodd at Jeg er sentrum i meg, og at livet mitt er avhengig av hva jeg får til. Men stadig flere oppdager at det er et annet senter, skriver teolog Helge Hognestad.
Bokomtale: «Verdirevolusjon» (Klassekampen)
Radikalt: For en ung leser framstår Erik Dammans fortelling om Framtiden i våre hender-bevegelsen som omvendt science fiction, skriver Mímir Kristjánsson i Klassekampen.
De lurer ikke Erik Dammann
Nationens kommentator Drude Beer var på Litteraturhuset da Erik Dammannn lanserte «Verdirevolusjon». I rommet ved siden av snakket de om fortsatt økonomisk vekst – såkalt grønn vekst.