Kan dette snu opp-ned på psykiatrien?
Da Michael Pollan utforsket psykedeliske stoffer, oppdaget han at det fins et liv etter egoet. Hvorfor ble stoffene så tabubelagt at all forskning på dem ble stanset i flere tiår? Og hvilken rolle kan de spille i fremtidens psykiatri?
Denne erfaringen dempet Janeens dødsangst
Bortfallet av selvet når vi dør er en skremmende tanke. Den som allerede har opplevd egodød under en transcendent erfaring, står langt bedre rustet til å møte og akseptere tapet, skriver Emily Esfahani Smith.
Naturen mener ikke noe om oss
I et kontoranlegg skal vi jobbe ved pulten vår. Naturen har ikke slike ensidige forventninger til oss. Åse Dragland snakker med to friluftsentusiaster, fra boken «Slik påvirker naturen oss».
Dette skiller den lokale magikeren fra de andre
Den tradisjonelle medisinmannen er ikke først og fremst en helbreder, men en som kjenner og respekterer naturen. David Abram skriver om det naturlige vi kaller overnaturlig, fra boken «Sansenes magi».
Hvor får savanter evnene sine fra?
De kan spille avansert musikk, eller finne lange primtall på et blunk – uten å ha lært det, og ofte med sterk utviklingshemming. Legen Larry Dossey vil tenke nytt om bevissthet for å forstå savantenes ferdigheter.
Er det umulig å finne minner i hjernen?
En ung mann med toppkarakter i matte og en IQ på 126, hadde en hjerne på fem prosent av normal størrelse. Biokjemiker Rupert Sheldrake belyser noen av hjernens mysterier.
Underskudd på natur hemmer barns utvikling
Hva fratar vi dagens barn når de mister kontakten med naturen? Åse Dragland gir noen svar, fra boken «Slik påvirker naturen oss».
Formålsparagrafen som hjelper familien
Å formulere et formål er ikke bare noe organisasjoner har nytte av. Det kan også gjøre det lettere for familier å leve slik de egentlig vil. Katy Bowman forteller hva som skjedde da hennes familie tok utfordringen, fra boken «Naturlig bevegelse».
Å absorbere frykt
Frykt i én person kan manifestere seg som fysisk sykdom i partneren. Legen Gabor Maté skriver om familiesystemer og forhold som er ute av balanse, fra boka «Når kroppen sier nei».
Støtte kan også komme innenfra
Støtte og bekreftelse er ikke bare noe vi får fra andre. Den indre kontakten med en «større virkelighet» kan hjelpe oss når livet blir vanskelig. Les mer om det i dette utdraget fra boka «Alene» av Astri Hognestad.
Hvorfor har rike og lykkelige land mange selvmord?
Rike Japan har dobbelt så høy selvmordsrate som fattige Sierra Leone. Land som er kåret til verdens lykkeligste, som Danmark og Finland, har også mange selvmord. Emily Esfahani Smith sier vi må begynne å snakke om mening, ikke bare lykke. (Utdrag fra boka «Glem lykke - finn mening»).
Det neste kulturtrinn handler om å forstå følelser
Mennesket har lært seg mye om å kontrollere den materielle verden. Vi sier nei til fysisk forurensning, men vi er vidåpne for mental forurensning. Tiden er inne for å bli mer bevisst på vårt eget styringssystem – følelsene. Dag Andersen skriver om sin visjon for det neste kulturtrinn, fra boka «Det femte trinn».
Det vi frarøver sinnet vårt
Kilden til stress ligger i forholdet mellom naturen og menneskesamfunnet, skriver David Abram. Han tar oss med til urkulturer som har et helt annet forhold til naturen, og som dermed gir mennesker andre opplevelser.
Livskvalitet er hva vi føler, ikke hva vi har
Vi kan søke både nytelse, lykke og perfeksjon uten å ødelegge miljøet slik vi har gjort i senere tid, skriver Arne Næss (utdrag fra boken «Dyp glede»).
Det vanskelige vennskapet på tvers av kjønn
Hvorfor i all verden er det så komplisert for menn og kvinner å være bare gode venner? Kristine Storli Henningsen tar opp temaet, fra boken «Nærhet i tastenes tid».
Den skamfulle og den ærlige seksualiteten
Seksualiteten er så komplisert i Vesten! Det skriverSobonfu Somé, som kommer fra en landsby i Burkina Faso.
Barn trenger denne typen regler
Nesten alle eksperter er enige om at barn trenger og ønsker klare regler. Men hva er egentlig en klar regel for et barn? Roy F. Baumeister og John Tierney gjør oss klokere, fra boka «Viljestyrke».
Slik fikk jeg sønnen min til å like å gå tur
Mennesket har i fellesskap gått lange avstander til fots gjennom tidene. Likevel kan det være vanskelig å få barna våre til å gå tur. Katy Bowman forteller hvordan hun knakk koden.