Hvorfor går kroppen til krig mot seg selv?
Immunsystemet eksisterer ikke løsrevet fra våre daglige erfaringer. Medisinere må snakke mer med pasienter om hva de har opplevd, skriver legen Gabor Maté.
Vi forstår ikke alt ved å dele det opp
Rupert Sheldrake skar opp og kvernet rotter da han studerte ved Cambridge. Noe forsvinner når vi prøver å forklare organismer på denne måten, skriver han.
Jeg fikk et nytt syn på livet da jeg begynte å gå
Ben Pobjoy var privilegert, men følelsesmessig lammet. Så begynte han å gå, isteden for å kjøre og bli kjørt. Det endret ikke bare kroppsvekten hans, men hele holdningen til verden. Her forteller han hvordan, fra boka «Naturlig bevegelse».
Hva betyr det å være god?
Den kinesiske filosofen Konfutse var opptatt av enkle ideer om hvordan vi opptrer i hverdagen. Ikke av de store, abstrakte spørsmålene vi vanligvis forbinder med filosofi. Les mer om det i dette utdraget fra boka «Veien» av Michael Puett.
Slik blir du hekta på dataspill
Unge folk som virker håpløst udisiplinerte på skolen eller på jobb, kan konsentrere seg i timevis med spill. Her får du forklaringen, fra boka «Viljestyrke» av Roy F. Baumeister og John Tierney.
Hva vil robotene gjøre med oss?
Må eldre snart holde en robot i hånden mens livet ebber ut? Kristine Storli Henningsen skriver om automatiseringen og dens motpol — en fjellandsby i Spania.
Positiv tenkning kan stå i veien for selvinnsikt
Jo mer du stenger angsten ute med «positive tanker», fornektelse eller dagdrømmer, jo lenger vil stresset virke på deg. Den kanadiske legen Gabor Maté råder oss ikke til å tenke positivt, men til å tenke ærlig.
Vi må anerkjenne traumenes betydning
At noen påfører andre psykisk skade, er så vanlig at de fleste av oss ikke ønsker å se hva som egentlig skjer. Når vi innser traumenes betydning, blir det også umulig å forsvare krigføring, skriver psykologiprofessor Franz Ruppert.
En spion fra naturen
David Abram var en av foredragsholderne på en Flux-konferanse i 2004. Han er økolog og filosof, med stor innflytelse på miljøbevegelsen i USA. Samtalen er hentet fra arkivet til tidsskriftet Flux.
Sjamanens økologiske funksjon
Vi tenker at sjamanen kontakter «det overnaturlige». I virkeligheten er det naturen som holdes hellig i innfødte og muntlige kulturer. David Abram løfter blikket for å forstå besjelede krefter rundt oss.
Din bevissthet er ikke grunnleggende adskilt fra min
Hvorfor risikerer noen livet for å redde en fremmed? Larry Dossey mener det skjer noe med bevisstheten vår i en slik situasjon.
Hvorfor sluttet menn å ha romantiske vennskap?
Venninner er ofte mye mer intime med hverandre enn kamerater i vårt samfunn. Det skyldes ikke at menn har mindre behov for nærhet, mener Kristine Storli Henningsen.
Det som skjer når barn ikke blir forstått
Stresser du deg syk selv om du ikke har vært utsatt for traumer? Gabor Maté skriver om en annen årsak til uheldig emosjonell utvikling.
Sjettemann på månen var en kosmisk aktivist
I 2007 var sjettemann på månen, Edgar Mitchell, i Oslo. Etter måneferden satte han alt inn på å utforske fenomenet bevissthet. Vi snakket med ham om virkeligheten og fremtiden.
Nytelse krever ytelse! – samtale med Per Fugelli
Nytelse er ikke en tilstand uten smerte og drama, sier professor i sosialmedisin Per Fugelli. Genuin og meningsfull nytelse er noe farligere, som krever et modig menneske. Men i trygge Norge kjøper vi sikkerhetsutstyr og leier vektere som aldri før.
Er du tilfreds, blir du en samfunnsfiende
Hva mener vi med et sunt menneske og et sunt samfunn? Det må være noe mer enn fravær av sykdom. Tre eldre menn setter trivsel på dagsorden.
Det er noe rart med tall
Etter årtusenskiftet har det skjedd en sterk økonomisering av driften i helsevesenet i Norge. Per Espen Stoknes skriver om den sosiale kapitalen som ikke syns i regnskapet.
Føler du deg grunnleggende ensom?
Mange som har opplevd en kollektiv bevissthet, har fått kontakt med en dyp følelse av kjærlighet. Den amerikanske legen Larry Dossey tar for seg temaet.