Kjærlighet utenfor boksen
Har du opplevd kjærlighet i møte med en fremmed, eller i et annet øyeblikk hvor det ikke var forventet? En kvinne forteller om noen slike episoder som gjorde dypt inntrykk.
Fellesskapets løfter og paradokser
Vi mennesker trenger hverandre. Som den vestafrikanske forfatteren og læreren Malidoma Some sier, har vi «et fellesskapsinstinkt». Dette instinktet kommer i våre dager til uttrykk som økt fragmentering og atskillelse.
Slik kan stress bli til sykdom
Kroppen kan ikke forstås isolert fra sinnet. Den kanadiske legen Gabor Maté skriver om kronisk stress og den emosjonelle kompetansen som beskytter oss.
Fastlegen kjenner ikke Karl
En vanskelig jobbsituasjon har gitt Karl fysiske plager. Etter et legebesøk fortsetter han dagliglivet som før. Diffuse lidelser krever mer enn symptombehandling, skriver Åse Dragland.
Vanlige treningsøvelser er som ferdigmat
Vi vet at vi trenger å bevege oss. Men i vår stillesittende kultur har vi misforstått hva slags bevegelse vi trenger, skriver biomekaniker Katy Bowman.
De sykeste burde vært de friskeste
Hva skjer med en generasjon av barn og unge som sitter stille foran en skjerm? Guttorm Fløistad gir oss noen fakta og forslag til løsninger.
Jeget er ingen blomkål
Den store erkjennelsen i bevissthetsforskningen er: Jeget er en ren innbilning. Trond Skaftnesmo skriver om bevissthet i lys av evolusjonen.
Er vi zombier eller selvstendige bevisstheter?
En ting sett fra utsiden, fremstår som materie. Tingen sett fra innsiden, fremstår som bevissthet. Rupert Sheldrake trekker fram ulike synspunkter på bevissthetens vesen.
Dette hjalp bedre enn å presse gjeldsofre
Hørt om inkassobyrået som hjelper klientene med å tjene penger? Direktøren har selv hatt et tøft liv. Nå får han utrolige resultater med den uselviske metoden.
Norge trenger nye visjoner
Vi trenger andre samfunnsvisjoner enn mest mulig overflod. Hva slags mål kan være både bærekraftige og inspirerende? Tre menn med mye livserfaring snakker om temaet.
Å bevare det barnlige
Det er barnets typiske egenskaper som gjør oss til mennesker, skriver Trond Skaftnesmo. Da blir det feil å forkorte barndommen og forkaste leken tidligst mulig.
Da mammaen i rullestol ble kul
Barnet ler av det som er annerledes. Det kan også være befriende for den som blir ledd av, skriver Kristine Storli Henningsen.
Selvfølgelig kan vi redde denne planeten
Vi maser om mer. Skyldes det at vi savner dypere verdier å verne om og kjempe for? Erik Dammann skriver om veien fra en konkurranseøkonomi til en samarbeidsøkonomi.
Hva mener vi med lønnsomhet?
Så lenge suksess i nærings- og arbeidsliv stort sett forbindes med ett eneste kriterium, nemlig hvor mange penger du tjener, har vi et skikkelig problem. Tre eldre menn snakker om mangler og muligheter i dagens økonomiske system.
Nytelsen står i veien for gleden
Glede er noe annet enn nytelse, skriver Krishnamurti. Kravet om nytelse åpner for smerte og frykt.
Slik kan det ordinære bli intenst levende
Ekte spontanitet handler ikke om å skeie ut i helgen. Den taoistiske filosofen Zhuangzi viser hvordan vi kan leve mer intenst hele tiden.
Er vi i ferd med å bli Gud?
Michael Shermer tror ikke på Gud. Men han tror fremtiden kan overgå våre mest magiske fantasier i dag.
En grønn utopi i 2084
I 1984 spekulerte Arne Næss på hvordan Norge kunne fortone seg 100 år inn i fremtiden. Her presenterer vi noen av hans tanker fra den gang.