Hvorfor sluttet menn å ha romantiske vennskap?
Venninner er ofte mye mer intime med hverandre enn kamerater i vårt samfunn. Det skyldes ikke at menn har mindre behov for nærhet, mener Kristine Storli Henningsen.
Sjettemann på månen var en kosmisk aktivist
I 2007 var sjettemann på månen, Edgar Mitchell, i Oslo. Etter måneferden satte han alt inn på å utforske fenomenet bevissthet. Vi snakket med ham om virkeligheten og fremtiden.
Det er noe rart med tall
Etter årtusenskiftet har det skjedd en sterk økonomisering av driften i helsevesenet i Norge. Per Espen Stoknes skriver om den sosiale kapitalen som ikke syns i regnskapet.
Føler du deg grunnleggende ensom?
Mange som har opplevd en kollektiv bevissthet, har fått kontakt med en dyp følelse av kjærlighet. Den amerikanske legen Larry Dossey tar for seg temaet.
Fellesskapets løfter og paradokser
Vi mennesker trenger hverandre. Som den vestafrikanske forfatteren og læreren Malidoma Some sier, har vi «et fellesskapsinstinkt». Dette instinktet kommer i våre dager til uttrykk som økt fragmentering og atskillelse.
Jeget er ingen blomkål
Den store erkjennelsen i bevissthetsforskningen er: Jeget er en ren innbilning. Trond Skaftnesmo skriver om bevissthet i lys av evolusjonen.
Er vi zombier eller selvstendige bevisstheter?
En ting sett fra utsiden, fremstår som materie. Tingen sett fra innsiden, fremstår som bevissthet. Rupert Sheldrake trekker fram ulike synspunkter på bevissthetens vesen.
Norge trenger nye visjoner
Vi trenger andre samfunnsvisjoner enn mest mulig overflod. Hva slags mål kan være både bærekraftige og inspirerende? Tre menn med mye livserfaring snakker om temaet.
Nytelsen står i veien for gleden
Glede er noe annet enn nytelse, skriver Krishnamurti. Kravet om nytelse åpner for smerte og frykt.
Slik kan det ordinære bli intenst levende
Ekte spontanitet handler ikke om å skeie ut i helgen. Den taoistiske filosofen Zhuangzi viser hvordan vi kan leve mer intenst hele tiden.
Er vi i ferd med å bli Gud?
Michael Shermer tror ikke på Gud. Men han tror fremtiden kan overgå våre mest magiske fantasier i dag.
En grønn utopi i 2084
I 1984 spekulerte Arne Næss på hvordan Norge kunne fortone seg 100 år inn i fremtiden. Her presenterer vi noen av hans tanker fra den gang.
Hun hadde aldri tenkt på det sånn
Putter du deg selv i bås? Da kan du få et hardt møte med polaritetene dine. Kristine Storli Henningsen skriver om en viktig lærdom fra gestaltterapien.
Fryder du deg over andres nederlag?
Noen gjør noe dumt. Tror du at du ville handlet klokere hvis du var i nøyaktig samme livssituasjon? Charles Eisenstein gransker myten om adskillelsen.
Det går an å åpne bevisstheten
Noen mennesker har opplevd å være forbundet med en større bevissthet. Rupert Sheldrake mener vitenskapen må ta dette på alvor, og gi slipp på materialisme som ideologi.
Hva puster liv inn i likningene?
Den ultimate fysiske teorien ville fortsatte etterlate en rest av mystikk, skriver filosofen Jim Holt.
Vårt eget sinn står i veien for oss
Du er ikke født med et egentlig, ekte selv, sier de gamle kinesiske filosofene. Det er en begrensende idé som du må løsrive deg fra.
Endring er en paradoksal prosess
Kan vi presses til å bli noe annet enn den vi er? Gestaltterapeuter tror endring skjer på en annen måte.