Forsoning er ikke underkastelse
Franz Ruppert skriver om hvordan terapeutene bør forholde seg til klienter som avviser foreldrene sine.
Uvitenhet - en kilde til visdom
Det finnes et kurs i uvitenhet for medisinerstudenter. Usikre og arrogante studenter kommer ut av kurset med en fornyet selvtillit basert på åpenhet, undring og ydmykhet.
Når egoet tar overhånd
Egoet er vår viktigste mentale konstruksjon, men det kan også gjøre oss ensomme og deprimerte. Da kan en opplevelse av ego-oppløsning hjelpe, skriver Michael Pollan.
Følelsen av adskillelse forsvant
Vi finner ikke noe «jeg» når vi titter inn i mennesker. Selvet er en idé skapt av sinnet, og når vi slutter å skape den, kan vi føle oss i ett med alt. Emily Esfahani Smith skriver om en munks opplevelse av dette.
Kjærlighet fra A-Z
«Ingen tror på kjærligheten lenger!» Ordene falt i et middagsselskap. Hun het Anne-Marie, var noen år yngre enn meg, britisk, og nyutdannet lege. Selv er jeg født i 1972, midt i det som kalles generasjon X, og jeg fikk lyst til å svare med tittelen på en av de beste låtene til bergensbandet John Olav Nilsen og Gjengen: Ikkje fåkk med kjærligheten!
Den følelsen
Et viktig og kritisk moment ved det å være lærer er å ha evnen til å overleve planleggingsdager. For utenforstående er vel hovedinntrykket at på disse dagene virrer lærerne rundt på skolen mens de kvesser blyanter, setter stoler på rekke og ellers drikker farlig store mengder traktekaffe mens de diskuterer detaljer fra statsbudsjettet eller generelt kverulerer og doserer for tilfeldig forbipasserende.
Hunden Chaser har lært seg 1022 substantiver
Hunden Chaser har større ordforråd enn et tre år gammelt menneskebarn. Å lære et språkspill beriker verden for både dyr og mennesker.
Prøv deg på ikke-verbal dialog
Noen ganger står ordene i veien for å beskrive det vi opplever. Linda Ellinor og Glenna Gerard skriver om ikke-verbale samtaler.
Polariseringen som smelter polarisen
We live in a political world, sang Bob Dylan i 1994. Om det var sant da, er det enda mer sant nå. Selv virus og været er blitt politiske størrelser i 2020.
Jeg er ikke rasist, men...
Disse fem ordene utgjør det rødeste flagget for å gjøre omgivelsene helt sikker på at nå er noe rasistisk oppgulp på full fart oppover spiserøret. Men flagg er til for å brennes og ingen regel uten unntak, så jeg sier det likevel: Jeg er ikke rasist, men... jeg er ikke anti-rasist heller. Jeg er nemlig ikke-rasist. Hva i all verden er det for noe?
En gyllen meter
Vi er vant med at plager er forbigående og korte. Så at denne COVIDen har bitt seg fast og er her ennå, er som å komme ned i stua og oppdage at svigermor er på besøk ennå, et halvår etter at hun kom. Slike ting tar det tid til å bli vant til, og mange føler nok at de har nådd sin personlige grense for pandemi og smittevern. Nå er det jo snart sommerferie og all ting.
Hvorfor får svarte amerikanere oftere prostatakreft?
Hos afroamerikanere er prostatakreft dobbelt så vanlig som i den hvite amerikanske befolkningen. Gabor Maté ser nærmere på psykologiske faktorer.
Etter fem minutter i et klasserom ser du ikke lenger rase
Da David McCullough begynte som engelsklærer ved en vidergående skole i Massachusets i 2002, ble han bedt om å gjøre unntak for svarte elever.
Dyr kan gi oss innsikt i språk
Dyrs intelligens er lenge blitt målt etter menneskelig målestokk. Dermed går vi glipp av viktig kunnskap om dyrenes språkevne, mener Eva Meijer.
Med hund gikk terapien mye bedre
Helle Karin Barstad fra firmaet «Firbentterapi» bruker hundene sine til å hjelpe folk som sliter med rusproblemer eller depresjoner.
Finnes jeg - finnes du?
«Hvorfor er du ulykkelig? Fordi 99,9% av det du tenker og gjør, det tenker og gjør du for deg selv, og du finnes ikke.» Dette sitatet signert Wei Wu Wei høres umiddelbart litt både merkelig og voldsomt ut. Men siden jeg selv først hørte det for tjue år siden har jeg kommet til å tro at det er minst 99,9% sant.
Den selvmedlidende samaritan
Skulle man være et menneske med hang til selvmedlidenhet, burde absolutt dette være gode tider – særlig hvis man er lærer. For ikke før var samfunnet totalt stengt ned, før det jammen meg skulle åpne igjen. I det øyeblikket hjemmekontorets fristelser hadde begynt å sette seg litt, ble man hodestups røsket ut av det og måtte desinfisere seg gjennom virkelighetens verden i skolens støvfrie korridorer.
’Gavagai’ = ’kanin’, eller hva?
Professor Otto Rygh og medarbeiderne hans elsket arbeidet med å lage en ordbok for et hittil ukjent språk. Stammen som snakket dette språket, var nylig oppdaget. I dag var den store dagen kommet. Forskerne tilknyttet prosjektet skulle begynne å kartlegge hva ordene betyr.
Koselig å ha minner sammen?
Anne husker tydelig besøket på Parthenon i Athen. Hun husker for eksempel hvordan ruinen var mest imponerende på avstand, der den tronet på Acropolis. Men Anne har aldri vært i Athen. Det hun husket var et besøk på Parthenon, ikke at hun besøkte stedet.
Intelgent!
Mange sier at den er skogens konge. Andre hevder den er et symbol på det urnorske. Den canadiske naturforskeren Nathan Niarbon er overbevist at elgen er mer intelligent enn vi aner.