Stålmannen - dialogens superhelt?
De fleste av oss har opplevd at noen misoppfatter eller forvrenger det vi sier. Noe så sprøtt kan vi vel ikke mene? I denne utforskes det hvorvidt stålmannen redde oss fra et polarisert ytringsklima.
Kjærlighet som kommer til overflaten
David Sheff har skrevet historien om Jarvis Jay Masters som finner dyp glede på dødscellen.
Å leve med depresjon
Forfatter, filosof og musiker Eva Meijer forteller hvordan depresjon har formet livet hennes.
Veien videre fra tapstraumer
Et plutselig tap av en kjær person kan føre til kronisk depresjon. Franz Ruppert skriver om hvordan det kan unngås.
La synergien fylle ditt sinn
Det er nye tider, vi er (nesten) verdens beste samfunn og vi har elbiler med lang rekkevidde. Kan det da være nødvendig at de lutryggede, koronarestriksjonsutsatte ungdommene skal streve med å lære om kvinnas stilling i føydalsamfunnet (hva nå det var igjen)?
Snakker vi til oss selv, gjennom hverandre?
Hva betyr det egentlig å samtale med noen? Hva kjennetegner samtalene der vi beveger oss utenfor det kjente?
Vi må ta maten tilbake
Kari Gåsvatn skriver om den fremmedgjorte maten i butikkhyllene, og hvordan vi gjenskaper et matdemokrati.
Slik ødelegger industrilandbruk for fattige land
Fri verdenshandel har rykket bort grunnlaget for lokalt produsert mat og ført til hungersnød i fattige distrikter som tidligere hadde nok mat.
Risikabel medisinering av eldre
Hva kan gjøres med overmedisinering i eldreomsorgen? Her følger et utdrag fra Åse Draglands bok «Medisinering med bismak».
Psykiatriske medisiner har en alvorlig slagside
Medisiner kan avlede oppmerksomheten fra underliggende problemer, skriver psykiateren Bessel van der Kolk.
Visjonærhet
Selv om jeg har min arbeidsplass på en videregående skole, er jeg ansatt i fylkeskommunen. Nå er den nysammenslått og fin, og dette har fra vårt ståsted sett ut til å ha gått forholdsvis knirkefritt. Med andre ord: vi har ikke hørt noe.
Velger du bort bevegelse?
Hele døgnet blir vi stilt overfor valget om å bevege oss eller la være. Katy Bowman skriver om betydningen av de hverdagslige bevegelsene.
Å gå fra sykdom
Mennesker med psykiske lidelser er ofte i dårligere fysisk form enn normalt. Åse Dragland skriver om den aktive kroppens betydning for psyken.
Det er alltid rødt lys i enden av tunnelen
Burde ikke vi, i vår neonopplyste tidsalder, og her i det mest stappmette av alle verdenshjørner, likevel kunne takle nedstengning og rødt nivå ganske greit? Og hvis ikke vi i verdens beste land skulle klare det, hvem kan klare det da?
Var denne hesten et geni?
Hesten Hans ble betraktet som et mattegeni. Det viste seg at evnene skyldtes en annen type intelligens, skriver Eva Meijer.
Det tause språket
Vi kan ikke tenke en eneste tanke uten at det skjer noe fysisk i kroppen vår. Åse Dragland skriver om kroppsspråket.
Verdens beste lærer?
I min oppvekst var skolegangen sånn jeg husker det en ganske grå og kjedelig affære. Det var langt mellom de dedikerte lærerne som kunne fargelegge pedagogikken eller la sin indre sol varme opp en frossen barnesjel. Ikke var det vel særlig kultur for at barn skulle underholdes eller bli sett i alt for stor grad heller, på det rurale 70-tallet. Men innimellom skjedde det likevel mirakler.
Det ligger en mulighet i ensomhet
Psykoterapeut Astri Hognestad skriver om hva vi kan lære av ensomhet, og hvordan vi kan vokse ut av den.
Daniel arvet ensomheten
Kan vi arve ensomhet fra foreldrene våre? Franz Ruppert skriver om en mann i terapi, som fant roten til sin følelse av å være alene i verden.
En kamp det er verdt å ta?
Det finnes alltid minst en i hver klasse. Den som stiller det evinnelige spørsmålet: «Når skal vi få bruk for dette, da?»